Srpski šampion večeras (21.00) igra protiv Kluža u prvoj utakmici plej-ofa za fudbalsku Ligu Evrope. Zvezdinom treneru Dejanu Stankoviću nebitno kakvom će se igrom stići do cilja

Fudbaleri Crvene zvezde i Kluža igraju večeras (21.00) na stadionu „Rajko Mitić“ prvu utakmicu plej-ofa za Ligu Evrope. Revanš utakmica igra se za sedam dana u Rumuniji, a bolji iz dvomeča plasiraće se u grupnu fazu takmičenja.

Oba kluba dočekuju ovaj duel posle neuspeha u kvalifikacijama za Ligu šampiona, u kojima su crveno-beli eliminisani od moldavskog Šerifa, dok je od šampiona Rumunije bolji bio švajcarski Jang Bojs. Navijači i fudbalska javnost u obe zemlje ocenili su da se radi o neuspehu i eventualna eliminacija u plej-ofu za Ligu Evrope će izazvati velike potrese i kod srpskog i kod rumunskog šampiona.

Trener Crvene zvezde Dejan Stanković je posle utakmice protiv Šerifa preuzeo odgovornost za poraz na sebe, a u proteklih nekoliko dana bio je pod velikim pritiskom navijača i medija.

Prvi stručnjak crveno-belih istakao je važnost koju ima utakmica za oba kluba.

– I njima kao i nama teška i mnogo bitna utakmica. Nekad kada boli, mora da ne boli, pa ćemo posle, kad prođu ove bitne utakmice, da saniramo neke sitnice koje vučemo u proteklom periodu. Ko god da bude igrao za njih i u kakvom god sastavu budu došli, izvući će maksimum. Menjaju sistem, drugačije su igrali u prethodne dve evropske utakmice. Spremićemo se za obe varijante. Znamo šta nam je činiti – rekao je Stanković najavljujući večerašnju utakmicu, a zatim dodao da je njegova ekipa na treninzima u proteklih nekoliko dana posebnu pažnju posvetila prekidima:

– Fali nam koji gol više, jedan gol u ranoj fazi menja totalno utakmicu. Dosta ekipa se protiv nas branilo. Prošle sezone smo dosta golova davali na prekide, sada nam ide u „kontru“, primili smo neke golove iz prekida. Radimo, radimo i radimo, verovatno će nam se otvoriti i u ofanzivnom skoku.

Trener srpskog šampiona veruje da će partija koju prikažu fudbaleri Kluža najviše zavisiti od toga koliko njegova ekipa to dozvoli rivalu.

– Ja i dalje ostajem pri tome što sam rekao, ako dozvoliš talentovanoj i brzoj ekipi da igra sa loptom, onda to može da bude problem. Protiv Šerifa na Marakani se nismo ništa pitali u prvih pola sata. Ove dve utakmice su za proći, da li će biti lepo ili ružno, ne zanima me. Svima nam mnogo znači, klubu, navijačima, ekipi. Nema straha, ima odgovornosti prema ovom dresu, ali nema straha – rekao je Stanković.

Meč na stadionu Rajko Mitić biće 100. utakmica Aleksandra Dragovića u evropskim klupskim takmičenjima. Stanković kaže da su iskustvo i motivisanost austrijskog reprezentativca veliko pojačanje za ekipu.

– Dragović je neko ko je doneo iskustvo, njegova volja i želja da „pokida sve“ je neverovatna. Tako je iz utakmice u utakmicu. Teško mu je palo ovo protiv Šerifa, ali sad će se videti jačina kompletne grupe, jer igrati grupnu fazu Lige Evrope je značajan uspeh za čitav klub.

Aleksandar Katai se oporavio od povrede mišića, a u tim se vraća i Gelor Kanga, koji je nije igrao u Tiraspolju zbog dva žuta kartona na prvom meču u Beogradu. Ipak, Zvezda neće nastupiti u najboljem sastavu jer je Italijan Filipo Falko istegao mišić.

– Falko je povređen, ali su ostali spremni uprkos manjim problemima. Ko god da igra mora da pruži svoj maksimum – rekao je trener crveno-belih.

Šumudiciju spremljen otkaz

Rumunski mediji tvrde da je gazda Kluža Joan Varga odlučio da uruči otkaz treneru Marijusu Šumudici ukoliko njegov tim ne eliminiše Zvezdu u plej-ofu za plasman u Ligu Evrope. Navodno, Šumudicu bi trebalo da zameni čuveni Dan Petresku, koji je već bio na klupi Kluža, a trenutno vodi Turski Kajzerispor. Rumunski šampion će u Beogradu najverovatnije nastupiti bez dvojice standardnih prvotimaca pošto su se u poslednjoj prvenstvenoj utakmici protiv Farula povredili Aleksandru Ćipćiju i Klaudiju Petrila. Ćipćiju, bivši član Anderlehta i Sparte i reprezentativac Rumunije, povredio je zglob, dok je Petrila, koji nastupa za mlade reprezentacije ove zemlje, dobio jak udarac u rebra.

Džajić brani upravu od kritika

Počasni predsednik Crvene zvezde Dragan Džajić i najbolji fudbaler u njenoj istoriji obratio se navijačima saopštenjem za javnost, u kom je stao iza uprave kluba.

„Ovo po mnogo čemu podseća na period iz 2004. godine kada sam bio u klubu i kada su se neke odluke donosile naglo, podstaknute raznim nefudbalskim pritiscima, pa smo kasnije godinama ispaštali i svi znamo koliko nam je trebalo da se vratimo na staze uspeha. Sada smo tu, Zvezda će ponovo igrati Evropu i smatram da je ovo nezadovoljstvo preuveličano, odnosno da nema potrebe za njim…

Svi u klubu vredno i dobro rade, setite se prethodnih sezona i svih rezultata i uspeha. Pa, mi smo ove godine osvojili duplu krunu i igrali proleće u Evropi. Nema razloga da sve te rezultate ne ponovimo i ove godine. Ne želim da se zbog jednog poraza u mojoj Zvezdi izazivaju potresi. Tako se ne radi u velikom i ozbiljnom klubu… molim za strpljenje i podršku – poručio je Džajić.

Autor: V.N.

Вордпрес › Грешка

Постоји критична грешка на вашем веб месту.

Сазнајте више о отклањању грешака Вордпресу.