Home Vesti Neverovatna priča iz Vizbadena: Došao zbog posla, opčinio gazdinu ćerku

Neverovatna priča iz Vizbadena: Došao zbog posla, opčinio gazdinu ćerku

0
Neverovatna priča iz Vizbadena: Došao zbog posla, opčinio gazdinu ćerku

Nekada, dok nije bilo mobilnih telefona i interneta kolaže iz Vizbadena mogli smo pratiti zahvaljujući našoj istaknutoj umetnici, slikarki Biljani Vilimon. Sada svako može osetiti čari glavnog grada Hesena, pa tako i mi.

Naša redakcija našla se u prelepom nemačkom gradu, Vizbadenu, koji je po mnogo čemu specifičan…..

U Vizbadenu postoji 26 mineralnih izvora koji su poznati po lečenju artritisa, plućnih bolesti i spa tretmana. Na termalnom izvoru Kohbrunen temperatura vode je 66°C.

Od samog osnivanja u ovaj grad je aristokratija dolazila da bi bila viđena. Uređen, miran, diskretan i bogat na svaki način privlačio je mnoge važne ličnosti. Brams, Vagner, Gete, Dostojevski, car Vilhelm, naša kraljevska porodica Obrenović, svi oni su rado provodili vreme u ovom otmenom gradu.

Ruska pravoslavna crkva u Vizbadenu

U čuvenoj kockarnici Kurhaus, koji je ujedno bila i spa kompeks, Dostojevski je prokockao sve, pa je morao da traži novac na zajam, ali, taj dug nije u celosti otplatio tako što je napisao roman o svojoj velikoj ljubavi „Kockar“, gde opisuje opasan porok.

Ispred ovog kazina do 2014. godine stajala je tabla koja je ukazivala na dug koji je Dostojevski napravio, ali je otplaćen oko 150 godina kasnije, kada je Roman Abramovič platio oko 240.000 evra da ruski pisac više nikome ne bi dugovao.

Grad je poznat i po tome što u njemu živi oko 4% držvljana SAD. Naravno, kakav bi bio to grad u Nemačkoj, da u njemu nema naših ljudi.

Život piše romane. Baš kao što je Dostojevski u mnogome zahvaljujući Vizbadenu napisao „Kockar“-a, naš sugrađanin Bane u ovom gradu piše svoj roman, po scenariju lepši nego Fjodorov.

Bane Živanović, svima u Mačvi poznatiji kao Žuka ( po brazilskom fudbaleru ) pre par meseci, kako smo i pisali, uzeo je godišnji odmor u Javno-komunalnom preduzeću Bogatić i „zapalio“ za Nemačku. Došavši u Vizbaden, zaposlio se kod uglednog tamošnjeg hotelijera. Samo nekoliko dana od kako se zaposlio, Baneta je ugledala ćerka vlasnika hotela. Bacio je oko i Bane na nju, te je to bila ljubav na prvi pogled, obostrana. Shvativši da su rođeni jedbo za drugo, Bane i Helga svaki trenutak slobodnog vremena provode zajedno. Bane uči nemački, a pošto je Helgina baka poreklom iz Kanjiže, simpatična devojka divani srpski jezik.

Tamo je moja Mačva:Bane i Helga u prirodi

Bane je primer da vam se život iz korena može prrokrenuti i u petoj deceniji života. Treba samo misliti pozitivno. Bravo, Bane!

Autor: Redakcija MZR

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here