Home Društvo Zbogom, Angela! Danas u 15 časova Šolc preuzima dužnost kancelara

Zbogom, Angela! Danas u 15 časova Šolc preuzima dužnost kancelara

0
Zbogom, Angela! Danas u 15 časova Šolc preuzima dužnost kancelara

Olaf Šolc, lider Socijaldemokratske partije, izabran je u parlamentu za novog kancelara Nemačke.

On će se nalaziti na čelu tročlane koalicione vlade, a dužnost je preuzeo od Angele Merkel koja je 16 godina bila na toj funkciji.

Novu vladu čine Šolcova Socijaldemokratska partija, Zeleni i Liberali.

Primopredaja vlasti označava kraj 31-godišnje političke karijere Angele Merkel.

Šezdesettrogodišnji Šolc je doveo socijaldemokrate do pobede na izborima krajem septembra.

On se tokom kampanje predstavljao kao kandidat koji će održati kontinuitet, jer imao ključnu ulogu u Merkelinoj vladi kao njen zamenik.

Pozdravljen je ovacijama pošto ga je nemački parlament, Bundestag, podržao sa 395 glasova za u odnosu na 303 glasa protiv.

Odmah posle toga, Šolc je posetio predsednika Franka Valtera Štajnmajera, a zatim je položio zakletvu.

Još od završetka izbora, njegova stranka radi sa Zelenima i biznisu naklonjenim Liberalima na koalicionom sporazumu, koji je konačno potpisan u utorak, 7. decembra.

Šolc bi trebalo da preuzme dužnost od Angele Merkel u 15 časova.

Nova vlada ima ambiciozne planove za borbu protiv klimatskih promena tako što postepeno izbaciti ugalj i usmeriti pažnju na obnovljive izvore energije.

Ipak, prioritet vlade će prvenstveno biti borba protiv pandemije korona virusa.

U Nemačkoj je zabeležen još 69.601 slučaj u poslednja 24 sata i 527 preminulih – što je najveći broj još od prošle zime.

Šolc i predsednica Zelenih Analena Berbok, koja postaje ministarka spoljnih poslova, takođe će morati da odgovore na bojazan zbog gomilanja ruske vojske u blizini granice sa Ukrajinom.

Iako je Rusija demantovala planove za invaziju na susednu državu, Merkel se u utorak dogovorila sa predsednikom Amerike Džozefom Bajdenom i liderima Velike Britanije, Francuske i Italije da će usvojiti zajedničku strategiju kojom će se naneti „značajna i teška šteta ruskoj ekonomiji“.

Jedna očigledna ekonomska mera bila bi ugrožavanje rada ruskog gasovoda Severni tok 2 koji seže do Nemačke, a koji je završen, ali još uvek čeka odobrenje nadležnih za energetiku u ovoj zemlji.

Američki zvaničnici kažu da su postigli dogovor sa Nemačkom da će gasovod biti zatvoren, što bi bila značajna intervencija.

Prvi put izabrana u decembru 1990. godine, Angela Merkel je odmah izabrana na ministarsku funkciju u vladi kancelara Helmuta Kola.

Ona je potom pomogla u njegovom svrgavanju i postala vođa Hrišćansko-demokratske unije 2000. godine, pre nego što je i sama došla na mesto kancelarke u novembru 2005.

Merkel će i dalje imati kancelariju blizu Bundestaga, u stanu koji je nekada koristila Margot Honeker, nekada prozvana najmoćnijom ženom u komunističkoj Istočnoj Nemačkoj.

Autor: BBC na srpskom

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here