Dečiji rak je jedan od najčešćih uzroka smrtnosti dece, a po istraživanjima „The International Agency for Research on Cancer“ iz 2015. dečiji rak je porastu.

Broj dece obolele od raka je u porastu
Od sedamdesetih godina prošlog veka je taj broj, globalno za decu od 0-14 godina, porastao sa 165.000 na 215.000, a za tinejdžere od 15-19 godina, godišnje je broj novodijagnostikovanih 85.000.

„Verovatnoća da dobiješ na lutriji je jedan u 175 miliona, verovatnoća da dete dobije rak je 1 u 285“, saopštilo je Udruženje izlečenih pacijenata „Mladica“.

Pretpostavlja se da je taj broj i veći, jer mnoge zemlje, kao što je Srbija, nemaju registar za rak koji prati ovu populaciju. Srbija je prva u Evropi po broju dece sa rakom.

„Dečiji rak je manje učestao nego rak kod odraslih. Stopa preživljavanja je veća kod dece nego kod odraslih. U razvijenim zemljama stopa preživljavanja je 84 odsto. U Srbiji je oko 70 odsto. Veća stopa preživljavanja ‘je po visokoj ceni’, jer ostaju posledice lečenja“, navodi se u saopštenju.

Iz tog udruženja pozivaju sve na edukaciju i stvaranje uslova koji će značiti: ranu dijagnostiku, lečenje i dugoročno praćenje posledica lečenja.

Briga o bivšim pacijentima i njihovom zdravlju u godinama posle lečenja je jednako važna kao i lečenje.

Po evropskom strateškom planu za decu i tinejdžere sa rakom se ove dve stvari izjednačavaju, jer 95 odsto mladića ima neku dugoročnu posledicu – problemi sa srcem, sterilitet, pojava sekundarnog maligniteta.

Izvor: Tanjug

Вордпрес › Грешка

Постоји критична грешка на вашем веб месту.

Сазнајте више о отклањању грешака Вордпресу.