Srpsku naprednu stranku 29. maja očekuje jedna od najburnijih sednica Glavnog odbora. Tada će se glasati o stapanju SNS i SPAS-a Aleksandra Šapića, ali i o statusu nekih visokih funkcionera partije, među kojima je najzvučnije ime Nebojša Stefanović, predsednik beogradskog odbora SNS, potpredsednik Vlade i ministar odbrane.

U naredne dve nedelje rešavaće se mnogo toga među naprednjacima. Opštinski odbori se već nekoliko dana izjašnjavaju o visokim stranačkim funkcionerima i ocenjuju njihov rad. Kada sve ocene budu prosleđene centrali stranke, na sednici GO 29. maja o tome će se i glasati.

Glavni odbor SNS
Glavni odbor SNS

Poznavaoci prilika kažu da će ovo biti najzanimljivija sednica GO još od one iz februara 2017. godine, kada su se članovi izjasnili o tome da Aleksandar Vučić bude kandidat za predsednika Srbije posle petogodišnjeg manadata Tomislava Nikolića.

– Ovo je početak mobilizacije stranke za apsolutnu izbornu pobedu – kaže za “Blic” visoki funkcioner SNS. Pročitajte još…

„Nekoliko trulih jabuka“

Uvod u ovu „mobilizaciju“ je uveliko u toku. Indikativno je da su se dvojica istaknutih naprednjaka, Vladimir Đukanović i Vladimir Mandić, u prethodna dava dana javno oglasili tražeći smenu beogradskog odbora SNS, na čelu sa predsednikom Nebojšom Stefanovićem.

– Pošto nisam član Opštinskog odbora SNS Voždovac, kao što nisam ni član gradskog odbora SNS Beograd, ali sam član Predsedništva i Glavnog odbora stranke i ujedno sam narodni poslanik u Skupštini, imam potrebu, kao neko ko voli svoju stranku i koji je u prvih 50 njenih osnivača, javno da se izjasnim da sam apsolutno za smenu kompletnog gradskog odbora SNS Beograd, sa posebnim akcentom da sam za smenu predsednika gradskog odbora SNS Beograd – naveo je Đukanović na Fejsbuku.

Vladimir Đukanović
Vladimir Đukanović

Mandićeva poruka je bila slična po formi, ali još direktnija po tonu. On je istakao da u SNS ima nekoliko „trulih jabuka“ koje pod hitno treba ukloniti.

– Kao član Gradskog odbora SNS Beograd od 2009. godine, odbornik grada Beograda od 2012. do 2018. godine i, ponajviše, kao neko ko voli i poštuje svoju stranku, onu koja me je učinila ponosnijim no ikad što sam Srbin i nikad zadovoljnijim time šta je sve veliko i dobro urađeno za našu Srbiju, ali i našu Republiku Srpsku, mislim, ali i tražim, da se pod hitno smeni Gradski odbor SNS Beograd, na čelu sa Nebojšom Stefanovićem, što je i najvažnije – naveo je Mandić u pisanoj izjavi.

Vučić o Stefanoviću

Gostujući sinoć u emisiji „Prva tema“ na TV Prva, Aleksandra Vučić je rekao da će svako ko je u ovoj zemlji umešan u kriminalne radnje biti uhapšen.

– O Dijani Hrkalović ne mislim ništa dobro. O Nebojši Stefanoviću mislim bolje, ali to je posao državnih organa. Neću nikoga da aboliram na bilo koji način – rekao je Vučić.

Na pitanje hoće li Stefanović ostati u SNS, Vučić je rekao:

– Zavisi od njega najviše, ali o tome ćemo razgovarati narednih dana. Ne pada mi na pamet da vodim hajklu i harangu protiv nekoga iz moje stranke. Zakon će važiti jednako za sve. On ima i svoje mišljenje, a ja sam uvek spreman sa njim da razgovaram jer je uradio u prošlosti dosta dobrih stvari u našoj stranci.

Fotošopiranje funkcionera SNS

Predsednik SNS Aleksandar Vučić je velike promene najavio je i u razgovoru za “Blic” pre nekoliko dana.

– Moraćemo mnogo da razgovaramo. Šta meni govori to što danas većina funkcionera SNS ima svog PR-a, da ih, metaforički rečeno, fotošopira? Govori mi da se bave sobom, slikom koju oni ostavljaju u javnosti, a da ih je za stranku baš briga – rekao je Vučić za “Blic”.

Aleksandar Vučić
Aleksandar Vučić

Iako nije želeo da govori o konkretnim imenima, jasnije je nego ikada da naprednjake očekuje “generalka”. Pominje se da bi nekoliko desetina funkcionera moglo da bude zamenjeno.

– Gledaće se svačiji učinak pojedinačno, ali i šta je svako od članova uradio za državu i stranku – otkriva izvor “Blica” iz vrha SNS.

Šapić – Vesić

Druga tema sednice Glavnog odbora biće stapanje naprednjaka sa Šapićevim SPAS-om. Iako je u početku bio teških reči na relaciji Aleksandar Šapić – Goran Vesić, deluje da su to prevazišli i da neće biti daljih problema, a članovi GO će izglasati ujedinjenje.

Aleksandar Šapić sa predsednikom
Aleksandar Šapić sa predsednikom

Vučić je takođe najavio u ranijim izjavama za „Blic“ da je država spremna da se obračuna sa svima koji su radili nezakonito, pa i sa onima iz vladajuće stranke.

– Sasvim sigurno će biti postupaka protiv ljudi iz vrha SNS. Svaki dan slušate ta imena. Šta mislite, da su svi u SNS cvećke? Nisu, i biće procesuirani svi koji su učinili zlo. Ali mi smo baš zato i velika partija, zato što vidimo ko je kukolj u našim redovima i suočimo se sa time. Svi znate imena, čujete ih po medijima svaki dan. Nisam srećan zbog toga, zato što su mi bili bliski, ali sam srećan zato što nema zaštićenih – rekao je Vučić.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име