Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić sastao se sa Njegovom svetošću patrijarhom srpskim g. Porfirijem u 14.30 časova u zgradi Generalnog sekretarijata predsednika Republike.

Kako je najavljeno, posle sastanka, predsednik i patrijarh obratili su se javnosti.

Predsednik Srbije upoznao je patrijarha Porfirija o situaciji na Kosovu i Metohiji uoči predstojeće posete specijalnog izaslanika EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslava Lajčaka.

– Imao sam izuzetnu čast da razgovaram sa novim patrijarhom SPC. Govorili smo o sveukupnim pritiscima koji se vrše na našu zemlju. Drugi će pokušati i dati sve od sebe da pokažu svoju silu na nekom manjem, a naš je posao da gledamo da to ne budemo mi. Razgovarali smo o situaciji na Kosovu i Metohiji, kako da sačuvamo mir i da pomognemo opstanak našeg naroda. Razgovarali smo i o situaciji u regionu, Republici Srpskoj i stanju crkve širom zemalja u kojima žive Srbi. Bićemo izloženi mnogim pritiscima spolja i to ne treba da nas čudi ako imamo u vidu situaciju u svetu, ali mi ćemo se boriti za naše interese – rekao je Vučić.

Vučić je izrazio zadovoljstvo što je danas mogao mnogo do nauči od patrijarha Porfirija.

– Sa njim kada razgovarate imate višak stida što ne možete da dostignete njegovo znanje i dostojanje – primetio je predsednik.

On je naveo da je crkva jako važna za državu i da samo zajedničkim delovanjem čine Srbiju jakom.

– Veoma je važan odnos države i crkve, jer kada ne streme zajedničkim ciljevima i ne rade zajedno onda je Srbija rastrzana i slaba i laka meta ne samo za svakog orla, već i vranu koja se na nju nameri. Iz ličnog iskustva mogu reći kada država i crkva streme istom cilju, rade i bore se zajedno, onda Srbija bude prva u Evropi po brojnim pitanjima – kaže Vučić.

Vučić je preneo da je dogovoreno da država onoliko koliko pomaže svim drugim verskim zajednicama, a svakako po brojnosti vernicima srpske zajednice snažnije, pomogne obnovi naših hramova, svetinja, svuda gde deluje SPC, kako u zemlji, tako i rasejanu, posebno na području bivše Jugoslavije.

– Dogovorili smo i da pokušamo da razumemo jedni druge i da ono gde ne mislimo isto, takve stvari rešavamo dijalogom. Rekao bih rečima koje bi smirivale svaku vrstu strasti, a ne da koristimo rečnik uvreda, napada i slično – dodao je on.

Vučić je najavio da je država spremna da pomogne, te će uraditi i kompletan park ispred hrama Svetog Save.

– Ne samo prvu, već i skuplju dugu fazu kako bi se okončala izgradnja najvećeg pravoslavnog hrama u svetu. Imamo mnogo ideja u koja zajedno možemo da ulolžimo novca u mesta u kojima su Srbi stradali. Mislim da će taj naš odnos biti u interesu celokupnog srpskog naroda – naglasio je Vučić.

Predsednik je najavio da će i u budućnosti imati česte sastanke sa patrijarhom.

Patrijarh Porfirije zahvalio predsedniku Vučiću

Patrijarh Porfirije se zahvalio Vučiću na prisustvu tokom njegovog ustoličenja i na rečima koje mu je tada uputio.

– Imao sam prilike da čujem o geopolitičkoj situaciji u kojoj se Srbija nalazi. Ja nisam političar, ali uloga crkve je saborna i ona mora raditi na prevazilaženju svih naših razlika. Crkva mora pronalaziti smisao. Mi često ne biramo okolnosti već su one često izraz promisla Božjeg. Zato nemamo pravo da se žalimo nikom već da zasučemo rukave i rešavamo sve probleme koji su pred nama – rekao je Porfirije.

Kosovo i Metohija

Predsednik je izjavio da ne zna šta je bio sadržaj razgovora novog američkog državnog sekretara Entonija Blinkena sa ministrima EU, da svakako ono što predstoji Srbiji po pitanju KiM, nije ni lako ni jednostavno, ali i poručio da se Srbija neće odreći onoga što smatra svojim.

Vučić je odgovarajući na pitanje kakvi pritisci Srbiji predstoje istakao da nam ne predstoji dobar period ako imamo u vidu našu poziciju.

– Dovoljno je da pročitate čestitku Bajdena nama i čestitku Prištini. Najveće evropske sile dele stavove nove američke administracije. Sve te sile biće u nemogćnosti da pokažu svoju snagu na nekom moćnijem, ali će zato gledati da budu što više prisutni na Balkanu. Naše je da razgovaramo i da gledamo šta je njihov, a šta naš interes. Ukoliko neko misli da ćemo se lako odreći Kosova, moj odgovor im je: Prevarili ste se! – rekao je Vučić.

Vučić kaže da nema nikakav strah od stranih sila.

– Toliko su mi puta govorili da će mi ova ili ona ambasada doći glave. Ne plašim se jer sam učestvovao u toliko projekata koji će se pamtiti. Neću dozvoliti da me ponižavaju razni fićfirići. Ne mene lično, već Srbiju. Ja ću lično učiniti sve za Srbiju i spreman sam i da se unizim ako treba, da idem i trčim na sve strane sveta, ali ne dam da ponižavaju našu zemlju – kaže Vučić.

Izveštaj EU i Jovanjica

Odgovarajući na pitanje novinara da prokomentariše novi izveštaj EU o napretku Srbije, Vučić je kazao da će izveštaj komentarisati kada ga bude pažljivo proučio.

– Mada, najviše me interesovala ideja oko Jovanjice, ne znam da li je to ostalo ili nije. Da vidim šta stručnjaci kažu za Jovanjicu – rekao je Vučić.

Istakao je da će svakog iz Evrope kada budu dolazili u Srbiju pitati šta imaju da zamere Srbiji za Jovanjicu.

– Ako mi objasne šta zameraju, dobro došli ste, a ako ne, onda da se vrate lepo na popravni i da dobro pogledaju to šta su pisali – rekao je Vučić.

Lažne afere i optužbe

Predsednik Vučić je odgovorio na kampanju koju vodi potpredsednica Đilasove stranke Marinika Tepić i optužbe koje upućuje protiv ministra finansija Siniše Malog.

Imam apsolutno poverenje u Sinišu Malog. Podsetiću vas na sve laži o 24 stana u Bugarskoj. Šta se ispostavilo? Da su lagali. Ja sam uveren da se i ovog puta ne govori istina. Ukoliko ste u pravu, a u to ću se uputiti u narednih 48 sati, biću prvi koji će tražiti njegovu smenu i njegovo hapšenje – istakao je predsednik Srbije i SNS Aleksandar Vučić nakon sastanka sa patrijarhom Porfirijem, kada je odgovarao na novinarsko pitanje o tome da je ministar finansija Siniša Mali potpisao ugovor u kojem stoji da je 60 miliona evra novca svih građana Srbije dato vlasniku Kurira Igoru Žeželju u saradnji sa Telekomom.

– Pojma nemam o čemu se radi. Ako mislite da treba da komentarišem konferenciju za novinare različitih preletača i onih koji su zaposleni u firmama koji finansiraju takve medije i koji su učestvovali u razaranju Telekoma od 2000. godine, ne mogu da komentarišem, ali će vam odgovoriti – rekao je Vučić i dodao, a onda se osvrnuo i na slučaj ugovora Telekoma i Žeželja u koji je upleten i Mali.

– Ukoliko ste u pravu, a u to ću se uputiti u narednih 48 sati, biću prvi koji će tražiti njegovu smenu i njegovo hapšenje. Samo se plašim da će opet da bude kao sa 24 stana, sa Jovanjicom i svakom aferom, a najviše para ostaje u džepovima onih tobože poštenih koji su se obogatili na vlasti sa stotine miliona evra. I naravno, ne pominjem imena, jer to nikada neću da radim – kazao je Vučić.Igor Žeželj, Printscreen/N1Igor Žeželj, Printscreen/N1

Podsetimo, potredsednica SSP Marinika Tepić kazala je jutros da je Srpska napredna stranka umešana u pljačku godine, pošto je vlasniku Kurira Igoru Žeželju dala je sedam milijardi dinara na osnovu fantomskog ugovora.

– To nije samo pljačka, već i potencijalna zloupotreba najosetljivijih podataka građana Srbije. Vlast je smislila da sedam milijardi dinara, odnosno 60 miliona evra novca svih građana Srbije daju u džep privatniku Igoru Žeželju. I to u saradnji sa Telekomom Srbije. Ugovor je 11. februara potpisao Siniša Mali, ministar finansija, a predmet ugovora je izrada, implementacija i održavanje centralnog informacionog sistema za obračun zarada u javnom sektoru, odnosno plata – rekla je Tepić.

Autor: Redakcija MZR

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име