Češki premijer Andrej Babiš saopštio je da je predsednik Srbije Aleksandar Vučić ponudio na poklon Češkoj čak 100.000 vakcina protiv kovida-19 i to američke kompanije Fajzer.

„Srpski predsednik tokom našeg susreta u četiri oka ponudio mi je neverovatan poklon, 100.000 vakcina Fajzer/Biontek koje je Srbija spremna da nam pokloni i mi ćemo tako moći još da ubrzamo vakcinaciju. Veoma cenim tu ponudu. Čak me je ganula. Hvala puno“, poručio je na Tviteru češki premijer posle sastanka sa Vučićem.

Srpski predsednik je odgovorio da je srećan što pomaže bratskom češkom narodu.

U Češkoj, koja od 17. maja postepeno popušta sanitarne mere u manje ili više strog lokdaun koji trajao od 28. decembra posle osetnog ubrzanja vakcinacije u aprilu i početkom maja, sada ponovo usporava tempo imunizacije građana protiv kovid-19.

U utorak je upotrebljeno 78.317 doza vakcina, za 3.500 manje nego pre nedelju dana. Do sada je dato skoro 4,3 miliona doza a u potpunosti sa obe doze vakcinisano je preko 1,125 milion od 10,7 miliona stanovnika koliko ima Češka.

Česima ili Srbima iz dijaspore u Češkoj vakcinisanim u Srbiji Češka međutim vakcine ne priznaje, jer, kako je objasnio ministar zdravlja Peter Arenberger, ne može biti sigurna da li su inostrane potvrde prave ili lažne.

Češki mediji su povodom Babišove najave poklona vakcina iz Srbije podsetili da su početkom aprila Slovenija, Austrija i Mađarska najavile poklon 80.000 vakcina Češkoj kada se Češka nije složila sa mehanizmom podele dodatnih deset miliona vakcina koje je nabavila EU ali da od njih nema ni traga ni glasa.

Tih solidarnih 80.000 vakcina trebalo je da stignu u Češku početkom aprila i pomognu da se prevaziđe period do maja kada će vakcina biti već više nego dovoljno, međutim, Austrija, Slovenija i Mađarska nisu ih poslale a kancelarija češke vlade kada su novinari počeli da tragaju za tim vakcinama odgovorila je da isporuke kasne i obećane su tek za kraj juna.

Autor: Agencije

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име