Home Društvo Vučić: Došao sam da čujem vaše probleme i brige

Vučić: Došao sam da čujem vaše probleme i brige

0
Vučić: Došao sam da čujem vaše probleme i brige

Nisam došao da držim govore, nego da čujem vaše primedbe i brige, jer je važno da razgovaramo i da probleme rešavamo, rekao je predsednik Srbije Aleksandar Vučić u Gornjim Nedeljicama u prvom obraćanju meštanima sela iz Jadarskog kraja.

Vučić u Gornjim Nedeljicama razgovara sa meštanima najmanje 12 sela na području Jadra i okoline Loznice, koji su zabrinuti zbog mogućeg otvaranja rudnika kompanije Rio Tinto.

„Jasno mi je kolika je vaša zabrinutost – neću da se dodvoravam bilo kome ili da se plašim bilo koga. Pozvao sam i one koji su bili najglasniji u protestu, možda će doći kada završe blokadu“, rekao je Vučić.

Dodao je da vidi i kako mu i oni koji nemaju ništa protiv njega govore „pogledaj kako izgleda ova kotlina“ i poručio „hajde da pokušamo da dođemo do rešenja“.

„Nisam došao da se politički preganjam, moj je posao da vas slušam, a poveo sam najmanji tim, dvoje, troje ljudi koji imaju sve materijale i podatke koji se odnose na rudnik, ali i na pitanja o putevima, gasu i drugim stvarima“, rekao je Vučić i zaključio da je „siguran sam da će makar deo problema biti rešen“.

Meštani: Najveći problem su deponije

Najveći problem su planovi Rio Tinta u vezi sa deponijom ili odlagalištem jalovine, koju ta kompanija želi da napravi na području Jadra, između dve reke u dolini koja je sklona poplavama, kao i to što Rio Tinto radi netransparentno pa meštani ne dobijaju informacije, rekli su građani jadarskih sela predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću.

„Najveći problem je stalna promena u planovima Rio Tinto. Deponija je planirana u Štavicama, na 15 kilometara od Gornjih Nedeljica, a iznenada su to promenili i pozvali su nas da nas obaveste da žele da je instaliraju u dolini Jadra“, ispričao je meštanin Miladin Đurđević.

„Ako nam uzmu tu ravnicu za jalovište…ova dolina je sklona sezonskim poplavama, ako se instalira deponija u dolini, voda će se popeti u sela dokle nikada nije dolazila“, upozorio je Đurđević, koji je dodao da je pre 18 godina sa hlebom i solju dočekao Rio Tinto, u nadi da će se taj kraj razvijati.

„Problem je i hemijski sastav jaovine i nusporizvodi prerade“, kazao je Đurđević.

Borisav Karajičić iz Gornjih Nedeljica je Vučiću rekao da je ključni problem što meštani ne žele rudnik i da je „sve počelo od te deponije dugačke dva kilometara, koja će uništiti dolinu Jadra“.

„U dolini Jadra imamo 22 sela koja će biti uništena – videli smo u Boru kako je, ali tamo je problem nastao pre 100 godina, a ovde to možemo da sprečimo“, rekao je Vučiću.

„Sada je bitno da stanete iza nas, mi nemamo rezervnu zemlju – molim vas da se zauzmete da se rešavaju ti problemi“, rekao je Karajičić predsedniku Srbije.

Autor: FoNet

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here