S obzirom na dosta zapušteno obrazovanje našeg naroda u vezi sa istorijskim fenomenima iz vremena naše kraljevine, većina ljudi i ne zna za podatak da su prve zvanične jedinice za specijalne operacije u konvencionalnoj armiji na svetu bile Četničke jedinice Jugoslovenske vojske sa specijalnom namenom za gerilsko ratovanje.

Četničke jedinice naše vojske, kao specijalne jedinice, osnovane su 8. maja 1940. godine kao prve takve na celom svetu, iako se zvanično navodi da su to britanski ”komandosi” koji su osnovani mesec dana nakon naših četnika. Danas se smatra da su britanski komandosi prve jedinice za specijalne operacije, što nije istina i lako se dokazuje da nisu. Međutim, izgleda da je našu vojsku sramota ovog podatka već gotovo osam decenija iako je komunizam navodno pao još 1989. ili kod nas 2000.

Bilo je jedinica za specijalne namene i ranije tokom svetske istorije ratovanja, i u našoj vojsci su četnici bili prethodnica odnosno jurišne jedinice ili jedinice za gerilsko ratovanje još od početka 20. veka i Balkanskih i Prvog svetskog rata. Četnici se takođe vezuju za našu veoma bogatu hajdučku i uskočku ratničku tradiciju i kao takvi stoje rame uz rame sa najznačajnijih ratničkim tradicijama velikih naroda širom sveta.

Međutim, mi ovde govorimo o konvencionalnoj stajaćoj vojsci i jedinicama za specijalne operacije u današnjem smislu te reči. Po ovom kriterijumu, prve jedinice takve vrste bile su Četničke jedinice Jugoslovenske vojske osnovane 8. maja 1940. Ove jedinice bile su u sastavu Četničke komande sa sedištem u Novom Sadu, koja je bila direktno potčinjena Ministru vojske i mornarice Kraljevine Jugoslavije.

Bilo je formirano sedam četničkih bataljona na teritorijama sedam armijskih oblasti. Ovi bataljoni su bili predviđeni za samostalna ratna desjstva, van sastava armija, što je uostalom osobina današnjih jedinica za specijalne operacije. Tokom Aprilskog rata su se junački borili, no morali su da podele sudbinu ostatka kraljevske Jugoslovenske vojske.

Ove vojne konvencionalne specijalne jedinice nisu imale veze sa brojnim međuratnim četničkim organizacijama, a predstavljale su osnovu iz koga će se nastaviti borba Jugoslovenske vojske u gerili pod komandom armijskog generala Dragoljuba Mihailovića. Kod samog izlaska na Ravnu Goru i odluke o nastavku borbe Jugoslovenske vojske protiv okupatora učestvovalo je i nekoliko oficira iz Četničkih jedinica Jugoslovenske vojske, a među njima je najistaknutiji bio major Miodrag Palošević.

Zašto se naša vojska danas stidi najstarije jedinice za specijalne operacije konvencionalne vojske na svetu i ne pominje nigde taj podatak?

Zašto naša vojska ne vrati mnoge naše slavne ratničke tradicije, a među njima i četničke jedinice u svoj sastav?

Zašto niko u javnosti ne insistira kod ministra odbrane i naših političkih predstavnika na obnovu specijalnih četničkih jedinica Srpske vojske?

Mi smo svesni toga da naša vojska mora da vrati mnoge naše tradicije od pre vremena komunizma, a među njima počasno mesto zauzimaju četnici.

Izvor: istorija srba/facebook

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име