Branivoj Jovanović – Vojvoda Brana rođen je u Kisiljevu blizu Požarevca a poginuo 1905. u kumanovskom kraju, u 22. godini života. Završio je osnovnu školu, zatim gimnaziju u Beogradu i Šapcu, potom Vojnu akademiju. Bio je među prvim četnicima koji su prešli granicu.

Čim je dobio oficirski čin, prijavio se sa nekoliko svojih drugova kao dobrovoljac u četnike-komite i otišao u Makedoniju da se bori protiv Turaka.

Učestvovao je u borbi na Čelopeku, hrabar, popularan, umeo je s narodom.

Za njegovu pogibiju krivi su „tasteri“. On i njegov drug Bogdan-Hajnc Jugović zatekli su se u selu Petraljci. Neko ih je prijavio Turcima. Oni su ih opkolili. Četnici su se zatvorili u dve kuće koje su Turci zapalili. Vojvoda Brana i njegovi četnici su izgoreli u njima.
Njegovi posmrtni ostaci izvučeni su sutradan ispod ruševina i sahranjeni pored Petraljičke crkve, a njihova smrt dugo je opevana u narodu. Između dva rata bio je popularan pozorišni komad „Vojvoda Brana“ i često je igran u Južnoj Srbiji, kako se onda zvala Makedonija.

Glumci predstave „Vojvoda Brana“ u izvedbi Vojničkog pozorišta Vardarske divizije

Šapčani su posebno bili ponosni na Vojvodu Branu. Pomen četničkom Vojvodi Brani Jovanoviću u Šapcu održan je 25. maja 1940. godine povodom tridesetpetogodišnjice njegove smrti. Ovaj Spomenik je najstariji četnički spomenik u Srbiji, podignut je pre balkanskih ratova.👇

Autor: Redakcija MZR

Foto: wikipedia

Вордпрес › Грешка

Постоји критична грешка на вашем веб месту.

Сазнајте више о отклањању грешака Вордпресу.