Home Društvo Slučaj za Ginisa: Vlast u Bogatiću godinu dana „razmatra“ zahtev o dodeli ulice heroju Košara

Slučaj za Ginisa: Vlast u Bogatiću godinu dana „razmatra“ zahtev o dodeli ulice heroju Košara

0
Slučaj za Ginisa: Vlast u Bogatiću godinu dana „razmatra“ zahtev o dodeli ulice heroju Košara

Dana 28.jula 1998. godine u rejonu Košara, kod Žar kolibe, na nepristupačnim delovima Juničkih planina pripadnici Vojske Jugoslavije vodili su borbe sa albanskim separatistima, braneći teritoriju svoje države. Na čelu sa vojskovođom majorom Goranom Ostojićem borbu prsa u prsa vodili su pripradnici 63.Padobranske brigade. Kada su krenuli da izvuku svoje saborce oko 17 časova upadaju u zasedu i ginu major Goran Ostojić, Vodnik I klase Srđan Stančetić, rezervni Vodnik I klase Dragan Dušanić i vojnik Radoš Cerović. Navršilo se 23 godine od pogibije junaka koji živote dadoše za Otadžbinu. Banovo Polje, rodno mesto heroja Srđana Stančetića kao i svake godine na godišnjicu pogibije posetili su njegovi klasići i kolege iz 63. Padobranske brigade.

Srđanovu neutešnu majku Dragosavu i brata Verana, uzgred da kažemo najmlađeg doktora nauka kojeg je Mačva iznedrila Vojska Srbije nikad nije zaboravila, jer Srđan je to zaslužio. U Nišu je jedna ulica ponela ime hrabrog Mačvanina, koji je deo svog života proveo u tom gradu.

Šta je sa nama, njegovim sugrađanima? Da li smo mi odali počast onako kako dolikuje jednoj pre svega moralnoj gromadi i junaku kakav je Srđan Stančetić bio? Nismo!

25. juna navršilo se tačno godinu dana od datuma kada je naš sugrađanin Slobodan Ilkić na šalteru pisarnice opštine Bogatić u ime svojih školskih drugova predao zahtev za predlog promene naziva ulice u selu Banovo Polje, u kojem se uz obrazloženje navodi da po heroju sa Košara, Vodniku I klase Srđanu Stančetiću ulica u kojoj je živeo ponese naziv.

Zatim je prikupljeno preko 700 potpisa i podrška 63. Padobranske brigade da se inicijativa sprovede u delo. Na Preobraženje u leto 2020. godine na pisarnici opštine Bogatić ostavljen je zahtev sa svim prikupljenim potpisima i mejlom podrške 63. Padobranske brigade da Srđan dobije ulicu u Banovom polju.

Pored svega gorenavedenog, Slobodan Ilkić i Darko Petrović u više navrata su slali upite lokalnol samoupravi, da vide dokle se stiglo sa rešavanjem zahteva.

Na žalost, nikad niko od nadležnih nije odgovorio na upit.

Zatim je Ilkić pisao Predsedništvu Srbije, koje je ekspresno odgovorilo, a šta u odgovoru piše pročitajte👇

Ni nakon trinaest meseci od kako je podnet zahtev za promenu naziva ulice u selu Banovom Polju nema odgovora niti rešenja zahteva. Jedino je pre nešto više od dva meseca predsednik Skupštine opštine Bogatić gospodin Siniša Puzić kazao za našu redakciju da će predmet biti rešen ubrzo.

Za razliku od nas u Mačvi, drugi ljudi poštuju svoje heroje. Tako je recimo osnovna škola u Jagodini ponela naziv Goran Ostojić.

Vojnik Radoš Cerović bio je fudber Dubočice, a stadion nosi njegovo ime.

Na mesnom groblju u Banovom Polju održan je godišnji pomen heroju Srđanu, dvadeset drugi po redu.

Koliko meseci i godina treba još da protekne da bi opštinska vlast sprovela u delo jedan zahtev, za čiju realizaciju je realno zbog administrativne procedure potrebno svega dvadesetak dana?

Autor: Redakcija MZR

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here