Za nas Vlade Divac nije najveći samo zato što je osvojio pregršt medalja za našu reprezentaciju i napravio neverovatno veliku profesionalnu karijeru u najjačoj košarkaškoj ligi na svetu uspešno predstavljajući naš narod, a gde je, na primer, igrao u petorci sa jednim Medžikom Džonsonom stigavši do finala, bio u najboljoj ruki petorci ili bio Ol-Star igrač.

Vlade Divac i Irvin Medžik Džonson

On je najveći jer je uradio jednu veliku stvar koju slobodoljubivo srpstvo nikada neće i ne sme da zaboravi. Naime tokom proslave pobede naše reprezentacije i osvajanja zlatne medalje u finalu košarkaškog prvenstva sveta u Buenos Ajresu 19. avgusta 1990. godine, Vlade Divac je oteo nacističku zastavu NDH iz ruku jednog Hrvata.

Znate li ko je bio čovek koji je mahao NDH šahovnicom sa prvim belim poljem ispred lica Vladu Divcu na parketu dvorane Luna Park u Buenos Ajresu? To je bio sin jednog od najozloglašenijih ustaša i osuđenog ratnog zločinca Dinka Šakića koji je bio komandant najvećeg stratišta Srba i jugoslovenskih Jevreja – logora smrti Jasenovac. Tomislav ”Tomas” Šakić je došao na parket dvorane u Buenos Ajresu da provocira Srbe u reprezentaciji Jugoslavije ustaškim simbolom i mislio je da takvo ponašanje može da prođe bez posledica.

Hrabri Vlade Divac je reagovao, uklonio ustaško znamenje iz ruku sina jednog vrhunskog zlikovca koji je komandovao ubijanjem na stotina hiljada Srba i osvetlao obraz srpskom narodu, na način na koji mora da reaguje svaki slobodoljubivi čovek pred simbolom smrti i zla.

Dakle, mlađi sin ozloglašenog bračnog para Šakić, Dinka komandanta logora Jasenovac i Nade (rođene Luburić i polusestre ustaškog ratnog zločinca Vjekoslava Maksa Luburića) komandanta ustaškog logora za žene Stara Gradiška, po imenu Tomislav ”Tomas” Šakić je inače beznačajna ličnost. Roditelji su mu se pacovskim kanalima, u organizaciji Vatikana, domogli Španije i Argentine i gde su služili ozloglašenim diktatorima po latinoameričkim zemljama i generalu Franku, diktatoru Španije. Na rođenju ga je kao kršteni kum krstio najveći zlikovac lično – hrvatski poglavnik Ante Pavelić.

Najznačajniji dogrđaj u životu mlađeg sina Dinka i Nade Šakić bio je to što mu je Vlade Divac oteo ustašku zastavu i sa gnušanjem, kakvo zaslužuje jedno ustaško-nacističko znamenje, je bacio na pod.

Hvala Vladu Divcu na tome što je ne samo sportski junak srpskog naroda, već se poneo i kao junak naše velike epske poezije u mnogo navrata, a ponajviše u Buenos Ajresu te 1990. godine. Za neupućene, nije se Divac kao predsednik Srpskog Olimpijskog komiteta pitao za prijem Kosova i Metohije u Međunarodni olimpijski komitet, nego većina članica tog međunarodnog tela, kao i tadašnja država Srbija koja je potpisala obavezu da ne brani tzv. Kosovu prijem u međunarodne sportske organizacije. Divac je kao predsednik komiteta na zasedanja vodio najbrojniju delegaciju iz Beograda kako bi ličnim kontaktima pokušao da spreči prijem ove nelegalno otcepljene srpske teritorije. I na toj borbi, još jednom svaka čast Vladu Divcu, međutim protiv najvećih sila se teško može.

Autor: istorija srba/fb

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име