Policija je juče u Beču uhapsila 14 učesnika protesta protiv mera ograničenja kojima državne vlasti nastoje da suzbiju pandemiju koronavirusa, prenosi Hina.

Oko 3000 ljudi učestvovalo je na skupu, navodi austrijska novinska agencija APA.

Policija je objavila da je upotrebila biber sprej kako bi sprečila ljude koji su bili protiv protesta, a koji su pokušali da probiju ograde kako bi se sukobili sa demonstrantima.

Među demonstrantima koji se protive koronamerama bili su pripadnici krajnje desne Austrijske slobodarske stranke (FPOe) te krajnje desnog pokreta Identitarian (IBÖ), navodi APA.

Područje austrijske prestonice i druge pokrajine istočne Austrije zatvoreni su od aprila zbog visokih broja zaraženih.

Mere zatvaranja u tri istočne savezne pokrajine, Beču, Gradišću i Donjoj Austriji, produžene su do 18. aprila zbog popunjenosti jedinica intenzivne nege.

Austrija se priprema da ponovo otvori mnoge sektore javnog života u maju, kad izađe iz jednog od najgorih razdoblja od početka pandemije, između ostalog i većim vakcinisanjem stanovništva.

Beč, protest
Foto: REUTERS/Lisi Niesner

Kako bi ubrzala proces vakcinisanja, austrijska vlada najavila je kupovinu ruske vakcine Sputnjik V iako ono još nije odobreno u Evropskoj uniji.

Prema podacima univerzitetske američke bolnice Džons Hopkins, Austrija od početka pandemije ima 571.616 zaraženih i 9624 umrlih od kovida-19.

Autor: Agencije

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име