Kako će izgledati jutro 19. februara leta Gospodnjeg 2021. Meteorolozi kažu vedro. A hoće li biti vedro i u dušama pojedinih episkopa Srpske pravoslavne crkve koji će verovatno već izabrati novog prvojerarha i naslednika trona Svetog Save. Da li će se na njihovim licima primetiti neispavanost i umor, jer teško da će pojedini imati miran san.

Da li će se setiti da se toga dana praznuje, Sveti Fotije patrijarh carigradski? Patrijarh koji je štitio Crkvu od vlastoljublja, tada papskog i ostalih rimskih izopačenja vere. Ili će možda i to promeniti i početi da praznuju „svetog nepomijanika“ koji je osam vekova Srpske pravoslavne crkve, zarad vlastoljublja i koristoljublja bacio pod noge. A uz obilatu pomoć tih neispavanih episkopa.

Hoće li se novi patrijarh to jutro protegnuti kad ustane iz kreveta i zadovoljno pogledati sliku na zidu kojoj će biti zahvalan za ono što ga je snašlo, a ne pripada mu. Ili će ničice pasti pred novu panagiju i moliti Svetog Savu za oprost grehova njegovih. Radovati se sigurno neće, bez obzira kome će na glavi biti bela pana. Ako bude nepomijanikov kandidat biće prokužen od vaskolikog srpstva, jer svi će znati na koji način je izabran i koliko će biti važna njegova reč.Patrijarh dodelio orden Vučiću na proslavi ceremonije Autokefalnosti SPC, Foto: BetaPatrijarh dodelio orden Vučiću na proslavi ceremonije Autokefalnosti SPC, Foto: Beta

A ako bude po Svetom Duhu (u šta se ipak nadamo) znaće da je preuzeo veliko breme i obavezu kako da sačuva Crkvu i verni joj narod. Biće to breme teško kao ni jedno do sada. A od koga će budući patrijarh da čuva Crkvu i narod? Od pohlepne zemaljske vlasti ili od ostataka pohlepne vlasti u episkopatu. Hoće li budući patrijarh da vraća dugove svoje braće koji ne veruju u Boga, ili će onako kao Sveti Varnava i Gavrilo da upravlja brodom koji mu je poveren.

Hoće li budući patrijarh među svojom braćom tražiti poltrone ili misionare? Hoće li mu biti važnija i draža reč brata njegovog ili onoga koji maše poklonima i novcima. Noć pre konačnog odgovora, kada bi episkopi trebalo da se povuku u svoje kelije i u razgovoru sa samim sobom izmere i odluče kojem će svom bratu poveriti glas i spokojno utonuti u san, većina će morati i dalje da se preispituje i lomi koga sutra da zaokruži.

Da li onoga za koga im je naređeno ili za onoga koga im savest nalaže? Možda će neki i prelomiti, ali u isto vreme će morati i smisliti odgovor ZAŠTO TAKO? Kada su kamere sve zabeležile, svaki pokret njihove olovke. Naravno, taj odgovor će dati daleko od „produkcijske sobe“. Mnoge nebivale stvari su se desile uoči ovog Sabora. Prvo je promenjeno mesto održavanja, pa je promenjeno konačište vladikama na šta je većina vladika osetljiva, pa je opet i to konačište promenjeno, pa je promenjeno obezbeđenje u Hramu, pa je izdata
naredba da se prekriju kamere na mestu održavanja Sabora (!?), pa je uskraćen blagoslov arhimandritu koji je bio određen da izvuče ime novog patrijarha, a kao grom iz vedra neba odjeknula je juče i vest da je hospitalizovan vladika Lavrentije, razlog reakcija na drugu dozu vakcine protiv Kovida 19 koju je primio 9. februara.

Priznaćete, neće biti episkopima lako večeras zaspati, naročito kada se zna da je episkop šabački i administrator valjevski imao dva glasa u Saboru.

Za laku noć bilo bi možda lekovito da se prisete misli velikog Borislava Pekića: „Ne lažimo u javnom životu, nemojmo izneveriti savest, moralno osećanje u nama i zvezdano nebo nad nama, ni onda, a naročito onda kada znamo da ćemo zbog toga biti na gubitku. U zamenu imaćemo miran san. Zašto je on neophodan najbolje znaju oni koji ga nikada nisu imali“.

Autor: Redakcija MZR

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име