Gledajući u budućnost i razmišljajući o preživljavanju u želji da postanemo neko i nešto, neretko zaboravljamo ko smo bili. Ali, ko i šta ćemo biti ako se odreknemo tradicije i onog što su nam preci u amanet ostavili – ovo je moto jedne ponosne Mačvanke, Vesne Jurišić, čije je ime danas sinonim za vernog čuvara bogate mačvanske tradicije. 

Crnobarka koja sa ponosom ističe svoje poreklo, svojim entuzijazmom i željom da ostatku sveta pokaže sve vrednosti svog kraja, Vesna je motivisala još petnaestak žena, pa je njihovo druženje preraslo u udruženje. Danas su „Crnobarke“ prepoznatljive gde god se pojave i zahvaljujući njima nadaleko su čuvene priče o vrednim mačvanskim ženama: „Ovde to nije izraženo, ali u Sremu, preko Save, svako selo ima svoje udruženje. Imaju razne aktivnosti, manifestacije, putuju, druže se i upoznaju jedni druge sa vrednostima i tradicijom svog kraja. Svašta se tu može naučiti. Tako smo došli na ideju da učinimo isto, jer smo videli da tradicija našeg kraja polako odlazi u zaborav“, sa željenjem kaže ona.

Vesna Jurišić sa suprugom

Danas je priča o njihovom udruženju neizostavni deo svake emisije kojom se promoviše Mačva. Pokazale su „Crnobarke“, da plodna zemlja nije jedina vrednost ravnice. One su danas najbolje ambasadorke svog mesta gde god da se pojave, a rado se odazivaju pozivima svih seoskih skupova širom Srbije. Tu nastaju nova poznanstva, druženja, iskustva, pa nema mnogo njih koji nisu čuli za Vesnu i njenu Crnu Baru.

„Nemamo baš puno vremena da se okupljamo, vreme je takvo da svako ima svoje obaveze. Ali, kada se skupimo izrađujemo narodnu nošnju, želimo da što više mladih žena nauči zlatovez koji je oduvek krasio nošnju iz ovog kraja. Evo, ovih dana spremamo zimnicu, sve od domaćih proizvoda, po starim receptima. Treba se pripremiti za sajmove i manifestacije, želimo svuda da predstavimo našu Crnu Baru, našu Mačvu“, ističe Vesna, dodajući da se ona i njene koleginice najviše zalažu za opstanak manifestacije „Hajdučko veče“, po kojoj je nekada bilo čuveno njihovo selo, a sam izbor za harambašu bio posećeniji nego Sabor trubača u Guči, koji se uvek održavao u isto vreme. 

„Želimo da sačuvamo tradiciju. Prostorije koje nam je ustupila mesna zajednica koristimo za rad i druženje, pa je sad naš mali atelje i nekakav muzej gde se čuvaju eskponati koji su skuplajni širom mačvanskih sela. Imamo predmeta kakve možda nema ni neki pravi muzej i jako smo ponosne na to“, kaže Vesna dok nam nagoveštava da nema baš puno vremena jer žuri na drugi posao.

Naime, pored brige o osamdesetodvogodišnjoj majci i porodičnim poslovima i rada u udruženju, Vesna je zaposlena žena, koja svoju humanost pokazuje svakog dana vodeći brigu o licima koja nisu u stanju da se sama staraju o sebi. Vesna je zaposlena u „Karitasu“ već šest godina, gde radi kao negovateljica. Svakoga dana ona pruža pomoć pacijentima u kućnim uslovima. 

„Da, evo baš danas u popodnevnoj smeni treba da obiđem trinaest korisnika. Svi imaju različite potrebe. Neki zahtevaju medicinsku negu, a ima i onih koji su stari i samo im treba topla reč i pospremiti kuću, oprati sudove, nacepati drva“, kaže ona sa takvom lakoćom u glasu, kao da to nije ništa. 

Vesna i njene prijateljice iz udruženja „Crnobarke“

Ali, ne samo da ovo nije ništa, nego ovo nije sve. Pored svih ovih obaveza, Vesna pronalazi vreme za rad u restoranu na Drini, u Vasinom Šibu, gde gosti uživaju u specijalitetima iz kuhinje, spremljenim Vesninim vrednim rukama. Tako pomaže braći koja su poželela da razviju turizam ovog kraja, pa u toku letnje sezone vodi brigu i o apartmanima koji se nalaze na Drini, a u vlasništvu su njenog brata koji živi u inotranstvu.

„Crnobarke“

Vesna je možda i najbolji prototip tipične mačvanske žene: ona kojoj ništa nije teško, koja će svakom pomoći i o kojoj svi imaju samo reči hvale. Mi bismo samo dodali: hajduci ne moraju biti samo muškarci, a Vesna je to i dokazala. 

Projekat sufinansiran iz budžeta opštine Bogatić. Stavovi izneti u podržanom medijskom sadržaju nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva

Autor: Redakcija МZR

Вордпрес › Грешка

Постоји критична грешка на вашем веб месту.

Сазнајте више о отклањању грешака Вордпресу.