Novi poglavar Srpske pravoslavne crkve (SPC) patrijarh Porfirije biće ustoličen danas na molitvenoj svečanosti u Sabornoj crkvi u Beogradu. Kako je Crkva najavila, liturgija počinje u 9 časova.

Sa činom ustoličenja novi patrijarh preuzima sva prava i dužnosti koji mu po kanonima i crkvenom Ustavu pripadaju.

Mitropolit dabrobosanski Hrizostom, kao čuvar trona dok je upražnjen, trebalo bi da mu preda poglavarska znamenja – žezlo, panagiju i belu patrijarašku panu. Prilikom ustoličenja novoizabrani patrijarh drži pristupnu besedu.

Naknadno će biti određen termin kada će patrijarh Porfirije, kakav je običaj, biti uveden i u tron u Pećkoj patrijaršiji, istorijskom sedištu SPC. Patrijarh Porfirije obavestiće o svom ustoličenju ostale autokefalne crkve, koji mu na to odgovaraju čime, može se reći, priznaju njegov izbor za poglavara SPC.Patrijarh Porfirije FOTO: ATA ImagesPatrijarh Porfirije FOTO: ATA Images

Njegova puna titula glasi arhepiskop pećki, mitropolit beogradsko-karlovački i patrijarh srpski. U prvoj izjavi nakon današnjeg izbora, na Saboru, održanom u hramu Svetog Save, pozvao je sve da se mole Bogu za njegovu malenkost.

– Danas, prizivajući blagoslov Božiji na svu braću i sestre, decu naše Svetosavske crkve i na sve ljude dobre volje i na čitav svet, molim sve da se mole Bogu za moju malenkost da se, zajedno idući putem koji su proputili naši sveti preci, udostojimo carstva nebeskog – rekao je patrijarh Porfirije za televiziju SPC TV Hram.

Patrijarh Porfirije nasledio je na tronu SPC patrijarha Irineja, koji je preminuo od korone pre tri meseca, što je i rok do kada je morao da bude izabran novi crkveni poglavar.

Izvor: Beta

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име