Mladi Karlos Alkaraz savladao je Stefanosa Cicipasa sa 6:3, 4:6, 7:6 (7-2), 0:6, 7:6 (7-5) u trećem kolu US opena, u jednom od najboljih mečeva u 2021. godini.

Počeo je Alkaraz u šestoj brzini – pogađao je iz svih pozicija, od punog trka do voleja, i bilo je 4:0 dok Cicipas nije znalo šta ga je snašlo.

Nije bilo realno da mladi Španac zadrži tako visok nivo igre, ali uprkos tome što je ispustio jedan brejk, uspeo je da povede u setovima.

Kada je Alkaraz poveo sa 3:0 u drugom setu, naslutila se nevolja za Cicipasa, ali i Španac tada počinje da greši, dok se Grk sve češće izvlači na forhend i tako pravi razliku. Stefanos dolazi do preokreta, 4:3 uz brejk, a na 5:4 je spasao 0-40 hrabrom i agresivnom igrom, te izjednačio u setovima.

Stefanos Cicipas
Photo by Al Bello/Getty Images

Treći set bio je rolerkoster, a nije delovalo tako kada je Cicipas poveo sa 5:2, uz dva brejka prednosti. Alkaraz nije odstupao od svog odvažnog stila igre, i po cenu nekih promašaja, a malo se udaljio na riternu, spasao tri set lopte u osmom gemu i tako započeo povratak.

Vratio je oba brejka Alkaraz, zatim na 5:5 u vrlo dugom gemu spasao još dve brejk lopte, a u taj brejku koji je usledio bio je izvanredan. Čak tri savršena forhend drop šota posle kojih je osvajao poene, jedna blistava bekhend paralela, dupla Cicipasa… Na kraju, 7-2 i 2-1 u setovima za Alkaraza.

Otišao je potom Cicipas u toalet, o čemu se mnogo govorilo prethodnih dana, ali naučio je lekciju, te se zadržao svega četiri minuta. Kada se vratio, Karlos je doživeo pad, a Cicipas je manirom vrhunskog i iskusnijeg igrača projurio kroz četvrti set sa 6:0.

Karlos Alkaraz
Photo by Al Bello/Getty Images

Španac nije potpuno pao, naročito mu je značio prvi gem koji je osvojio posle sedam izgubljenih u nizu, a u šestom gemu je Cicipas ipak stigao do brejk lopte u jednom od spektakularnih poena – Alkaraz je napao i odigrao briljantan volej, ali je Grk nekako stigao i poslao lob na liniju.

Ipak, na brejk lopti je Cicipas požurio i poslao bekhendu u mrežu, a neustrašivi Španac šalje bekhend paralelu za novi viner i uspeva da izjednači na 3:3.

Do kraja seta ni jedan ni drugi nisu se suočili sa brejk loptama, a Alkaraz nije ustuknuo uprkos tome što je dvaput servirao da ostane u meču. Onda je usledila kulminacija drame – taj brejk petog seta.

Počeo je Cicipas asom, odservirao ih je još dva tokom taj brejka, ali Španac prvi stiže do mini brejka – direktan poen riternom za 3-1. Dvaput je Alkaraz s uspehom skratio loptu, a kada je prošao Cicipasa na mreži za 6-3, mogao je da namiriše pobedu, pogotovo zato što je imao dva svoja servisa.

Na prvoj meč lopti je brzo pogrešio, a na drugoj je savršeno izgradio poen, samo da bi promašio lob, bila je vrlo blizu ta lopta.

Međutim, nije se obeshrabrio Alkaraz – Cicipas ne pogađa prvi servis, a Španac ostaje neustrašiv i forhend vinerom završava meč za najveću pobedu u karijeri u duelu koji je trajao četiri sata i sedam minuta igre.

Autor: Saša Ozmo

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име