Upis dece u prvi razred osnovne škole za školsku 2021/2022. godinu počinje sutra, u četvrtak, 1. aprila 2021. godine, saopštilo je Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja.

U saopštenju se nevodi da roditelji i ove godine mogu elektronskim putem da zakažu termin za upis i testiranje deteta u prvi razred pokretanjem usluge eZakazivanje na Portalu eUprava, koja je dostupna od 22. marta.

Ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Branko Ružić podsetio je da roditelji više ne moraju da donose dokumentaciju za upis, već da ta dokumenta pribavlja škola elektronskim putem.

– Već prve nedelje roditelji su zakazali termin za oko 14 odsto budućih prvaka – rekao je Ružić.

Deca se prijavlju tako što roditelj ili staratelj elektronski zakažu termin i dovedu dete u zakazanom terminu. Neophodno je da imaju ličnu kartu prilikom upisa.

– Sva potrebna dokumenta škola pribavlja elektronskim putem, izvod iz matične knjige rodjenih, uverenje o prebivalištu, uverenje o pohađanju pripremnog predškolskog programa i potvrdu o obavljenom lekarskom pregledu, odnosno lekarsko uverenje – naveo je ministar.

Ukoliko je pregled obavljen kod privatnog lekara, potrebno je da roditelj to uverenje donese u školu.

U prvi razred upisuje se svako dete koje do početka školske godine ima najmanje šest i po, a najviše sedam i po godina. U školskoj 2021/22. godini, upis u prvi razred obavezan je za svu decu rođenu od 1. marta 2014. do 28. februara 2015. godine.

Razgovor sa detetom u školi obavlja psiholog, odnosno pedagog škole na maternjem jeziku deteta, primenom standardnih postupaka i instrumenata, preporučenih od nadležnog zavoda, odnosno ovlašćene stručne organizacije.

Prema podacima Republičkog zavoda za statistiku (RZS), 66.864 dece stasalo je za upis u prvi razred osnovne škole u 2021/2022. godini, a zvanični podaci o obuhvatu dece biće dostupni krajem aprila 2021. godine.

Upis učenika traje do 31. maja, s tim da škole mogu da vrše upis i posle tog datuma.

Ukoliko roditelj ima dodatna pitanja u vezi sa zakazivanjem termina, može se obratiti kontakt centru Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja na 011/73-505-57 od 8.00 do 15.00.

Izvor: Beta

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име