Izvršni odbor Fudbalskog saveza Srbije „češlja“ Nacrt novog Statuta ove organizacije, sastavljenog pod mentorstvom Evropske fudbalske federacije.

Na dnevnom redu sednice Izvršnog odbora Fudbalskog saveza Srbije, ove subote u Staroj Pazovi, naći će se završni predlog Nacrta novog Statuta, a Sportklub je jedini imao uvid u sadržaj koji je prošao Komisiju za pravna pitanja FSS i dobio zeleno svetlo od Evropske fudbalske federacije, pre nego što o njemu konačnu reč ne bude dala Skupština FSS.

Neka od rešenja izazivaju posebnu pažnju javnosti, počev od kriterijuma za izbor predsednika fudbalske organizacije, ali i članove kolektivnih organa. Naime, ubuduće pravo da budu angažovani na taj način neće imati članovi Glavnih odbora, Predsedništva ni izvršnih organa političkih partija, kao ni vršioci javnih funkcija. S tim da se tih angažmana mogu odreći tek posle završetka izbornog procesa. Ovom zabranom su obuhvaćeni i vlasnici kladionica, zaposleni u njima, treneri, menadžeri, aktivni treneri i igrači…

Naslednika, u martu „puštenog niz vodu“, Slaviše Kokeze i sve predsednike posle njega izabraće Skupština; na predlog Izvršnog odbora teritorijalnog Saveza, lige, ili pet delegata. U u slučaju smene, ostavke ili sprečenosti da obavlja funkciju neće ga menjati zamenik (ukida se) nego potpredsednik, uz ovlašćenje IO FSS, ne duže od 90 dana. Predsednik će uz kandidaturu podneti i predlog sastava 15-članog IO, u kom će pored njega „sedeti“ četiri potpredsednika i 10 članova, tako što među njima mora biti najmanje jedna žena. U IO moraju da budu zastupljeni klubovi (tri člana), sudije (1), treneri (1), teritorijalni Savezi (4), ženski fudbal ili futsal (1), dok će ostala mesta popuniti članovi na osnovu direktnog ili indirektnog članstva.

Predviđeno je i ukidanje vanustavne odredbe o starosnoj granici za izbor predsednika (mogu se kandidovati i lica starija od 70 godina), a niko iz članstva IO FSS ne može biti delegat Skupštine niti angažovan u drugim telima i organima FSS, pri čemu „novi Kokeza“ neće imati pravo glasa na skupštinskim zasedanjima.

Buduća Skupština FSS imaće 85 članova i to tako što će, kao do sada, Beograd, Vojvodina, zapadna i istočna Srbija imati po 10 delegata, iako pokrivaju nesrazmernu teritoriju, sa različitim brojem članova. Fudbalski Kosmet daće dva dva člana, superligaši 16, prvoligaši 12, klubovi Prve futsal lige, Superlige za žene, sudije i treneri po tri, reprezentivci dva i Sindikat profesionalnih fudbalera Nezavisnost jednog.

Pod uslovom da akt sa 100 članova, složenih na 50 strana, prvo „preživi“ Izvršni odbor, a onda prođe Skupštinu, jer u u sadašnjem FSS sede političari, mnoge interesne grupe oko fudbala ne bi da ostanu bez uticaja u istom, a klubovi ne bi da se čuje glas obespravljenih igrača. Otpora je bilo i tokom sačinjavanja ovakvog Statuta, ali UEFA je bila tu da, svaki put kada negde zapne, lupi packe bundžijama.

  • Veće za rešavanje sporova FSS
  • Već mesecima nepostojeći Arbitražni sud zameniće Veće za rešavanje sporova FSS (na nacionalnom nivou), po tri člana imenovaće predstavnici klubova i igrača, koji bi trebalo da se dogovore oko imena (pot)predsednika. Ukoliko ne uspeju, IO FSS će sastaviti listu od tri kandidata za obe funkcije, čiji izbor mora biti potvrđen tajnim glasanjem sa četiri glasa podrške. Desi li se da niko ne dobije apsolutnu većinu, predviđen je žreb, u nadležnosti generalnog sekretara i u prisustvu predstavnika obe grupe. Inače, Veće će odluke donositi isključivo u sastavu – predsednik ili potpredsednik, (po) jedan član predložen od strane predstavnika klubova i fudbalera. Akteri procesa na donete odluke mogu da se žale Sportskom arbitražnom sudu u Lozani (CAS).
  • Izbori još na čekanju
  • Mada je Evropska fudbalska federacija, preko svojih emisara, dala rok Fudbalskom savezu Srbije da do 15. decembra završi izbore, a FSS poslušno pristao na to, očigledno je da zadati termin neće biti ispoštovan, pošto nema više vremena za obavljanje izbornog procesa u rasponu predviđenog aktuelnim aktima našeg Saveza. Čelnici UEFA progledali su kroz prste našoj privremenoj fudbalskoj Vladi, odnosno prećutno dozvolili da cela priča bude aktivirana i završena kada prođu parlamentarni izbori u Srbiji, na proleće. Jer, ovde se sve vrti oko politike, čak i kada njena neraskidiva veza sa sportom nema ime i prezime.
  • Autor: SportKlub
Вордпрес › Грешка

Постоји критична грешка на вашем веб месту.

Сазнајте више о отклањању грешака Вордпресу.