Home Društvo U svakoj školi zbog korone odsutno između 10 i 30 odsto radnika

U svakoj školi zbog korone odsutno između 10 i 30 odsto radnika

0
U svakoj školi zbog korone odsutno između 10 i 30 odsto radnika

U svakoj školi u Srbiji između 10 i 30 odsto radnika je van sistema zbog zaražavanja, izolacije ili samoizolacije, zbog čega je u školama skoro nemoguće naći stručne zamene, upozorili su iz Unije sindikata prosvetnih radnika Srbije.

Kao jedan od razloga takkvog stanja Unija navodi i zarade zaposlenih u obrazovanju, koje su, kako kažu, ponovo ispod republičkog proseka za procentualno najobrazovaniju struku u našoj zemlji.

„Zapošljavanje u osnovnim i srednjim školama mladima nije privlačno. Tako, pored kadrova koji već dugo nedostaju – matematičara, informatičara, fizičara, nastavnika stranih jezika, trenutno nema ni dovoljno predavača za maternji jezik, a fale nam i učitelji. Ovo bi trebalo da bude jasan signal pred usvajanje budžeta za prosvetu koji je i dalje na dnu evropske lestvice“, poručuju iz Unije.

Taj sindikat se zalaže da odnos zarada u obrazovanju bude 1:3, te bi minimalne plate imali pomoćni radnici i tetkice (oko 32.000 dinara, u zavisnosti od broja radnih sati u mesecu), administrativni radnici bi primali oko 64.000 dinara, a koeficijent tri bi nosili svi fakultetski obrazovani u školama i zarađivali oko 96.000 dinara.

Iz Unije upozoravaju da će, ako Vlada Srbije nastavi da ignoriše zaposlene u školama i vrtićima, nedostatak kadrova trajno urušiti i kvalitet nastave i njeno nesmetano odvijanje.

Autor: V.A.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here