U Severnoj Makedoniji sutra će biti održani lokalni izbori na kojima će glasači prvi put identitet potvrđivati i otiskom prsta.

Za potrebe 3.480 biračkih odbora nabavljeno je 4.000 terminala za čitanje otisaka prsta od nemačke firme „Dermalog“, koja je taj posao prethodno radila i na izborima u Avganistanu i Haitiju, a prvi put se koriste u jednoj evropskoj zemlji.

U biračkim spiskovima od pre pet godina se uz podatke o glasaču nalazi i fotografija iz ličnih dokumenata, a čitači za otisak prsta nabavljeni su na insistanje opozicije koja je to tražila da bi se „sprečila zloupotreba ili krađa glasova“.

Građani Severne Makedonije će u nedelju birati između 301 kandidata za gradonačelnika i 576 lista za odbornike u skupštinama 80 opština Severne Makedonije i Grada Skoplja.

Izbornu kampanju, započetu 27. septembra, obeležile su ekološke i lokalne ekonomske teme, ali i sport.

Obećavani su „zeleni gradovi“, koriščenje sunčeve energije, izgradnja biciklističkih staza, rešavanje pitanja urbanističkog i saobraćajnog haosa, nove investicije, ali i više novca za sport i nova sportska borilišta.

Prvi krug lokalnih izbora biće održan 17. oktobra. Drugi krug na izborima za gradonačelnike, u opštinama u kojima to bude potrebno, zakazan je za 31. oktobar.

Pravo glasa ima 1.824.864 ljudi, a akreditovano je 1.045 posmatrača iz Severne Makedonije i inostranstva.

Autor: Beta

Вордпрес › Грешка

Постоји критична грешка на вашем веб месту.

Сазнајте више о отклањању грешака Вордпресу.