Od juče je u Nemačkoj na snazi policijski čas. Toga nije bilo od… bolje da ne kažem od kada jer će me neko optužiti da „izjednačavam“ ovo sada i ono onda.

Stroga zabrana kretanja je između 22 i pet sati, i to u gradovima i opštinama sa sedmodnevnom incidencijom višom od 100 novozaraženih na 100.000 stanovnika.

To je kruna srednjevekovnih mera u borbi protiv pandemije. Opasnom virusu suprotstavljen je ekstremni lokdaun, i više se ne može tvrditi šta od ta dva više doprinosi ovome što se životom ne može zvati.

Još pre mesec dana je Jakob Augštajn, levičarski publicista, u svom podkastu rekao ovo (izbor i prevod su moji) i tu se nema šta dodati:

»Ogoljena je načelna greška strategije kancelarke Merkel u pandemiji. Već godinu dana sve počiva na suludoj pretpostavci – zato i ne funkcioniše niti može da funkcioniše. Drukčije rečeno, strategija uz sumnjiva sredstva teži nedostižnom cilju.

Društvo koje hoće da bude demokratsko ne može trajno da pobedi ovakav virus. Ono može jedino da se prilagodi virusu. Ostrva ili diktature mogu stvarno da uguše virus, a najbolje to mogu ostrva koja su diktature.

Kelnski filozof Markus Gabrijel je pomisao da država može da reši pandemiju ograničavanjem sloboda nazvao vidom teorije zavere. Nalazim da je to zastrašujuća, ali i otrežnjujuća slika. Gabrijel kaže da je država u demokratiji preslaba za tako nešto, pa se preko svake mere prenapreže obećanjem zaštite zdravlja po svaku cenu. To bi trebalo da je belodano posle godinu dana u kojima smo imali više error nego trial.

Merkel i njena vanredna korona-vlada su ljudima prodali priču da se virusom može vladati. To je možda moguće, ali samo pod uslovima koji ovde ne vladaju i koje ne možemo da uspostavimo. (…) Država gubi neverovatno mnogo vremena kako bi pokušavala nešto što ne može i što ne treba da može. A troši premalo vremena da radi ono što bi morala da radi – da brže nabavi vakcine i testove, bolje opremi zdravstveni sistem, da brže digitalizuje škole i, pre svega, da bolje zaštiti stare i slabe.

Merkel uvek kaže da je sve vreme slušala „nauku“. To ne znači ništa. Na šta misli kad kaže „nauka“? Devetog decembra prošle godine u Budenstagu je branila mere koje još traju. Novembar, decembar, januar, februar, mart, april… kako bi opravdala što celu zemlju stavlja na led, morala je da bude kreativna: „Verujem u moć prosvetiteljstva. Evropa ima da zahvali prosvetiteljstvu što je tu gde jeste, i veri u to da postoje naučna saznanja koja su realna i kojih je bolje pridržavati se.“ (…)

Efekat i cilj te retorike je da se svi koji sumnjaju u kancelarkin kurs predstave kao idioti, kao ravnozemljaši sa kojima ne mora ni da se razgovara. To je stara strategija Merkel – da svoje mišljenje predstavi kao zakon bez alternative. Možda je tajna mnogih uspešnih ljud da sebe smatraju neophodnim.

Da ne bude nesporazuma: naravno da je važno slušati naučnike, ali morate odabrati prave, a Merkel je nažalost slušala pogrešne. Ljude poput Drostena i Brinkman koji veoma mnogo znaju o virusologiji, a vrlo malo o društvu. Ovakva pandemija očito ima manje veze sa virusima, a više sa ljudima. Kad razmislite, to nije zapanjujuće jer mi ionako ne marimo za viruse nego za ljude. Zapanjujuće je međutim što to ne shvataju u Kancleramtu i mnogim novinskim redakcijama.

Otvoreno pitanje strategije „zaravnavanja krivulje“ (flatten the curve) od početka je bilo – koliko će to trajati? Do sada je trajalo godinu dana. Zamislite da je to rečeno narodu odmah na početku? Možda bismo se onda snažnije zalagali za to da država krene drugim putem na kojem će ionako završiti – da nauči da živi sa ovim virusom koji se više ne može proterati sa planete.

Umesto toga se okončanje ograničavanja naših sloboda i dalje povezuje sa dostizanjem kolektivnog imuniteta kroz vakcinaciju. Istovremeno nas upozoravaju na nepredvidivi razvoj zbog mutacija. Ali, otkud znamo kakve će sve mutacije doći? Hoćemo li ovako u nedogled? Hoćemo li dobiti svoje slobode mnogo, mnogo kasnije ili možda nikad? Jer, država pokušava da uradi ono što ne može, a izostavlja ono što bi morala da može?«

Autor: Nemanja Rujević

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име