Kada u muzičkim krugovima na prostorima bivše Jugoslavije izgovorite Baki, svi će znati o kome je reč. Poznati klavijaturista i jedan od najtraženijih studijskih muzičara Aleksandar Banjac – Baki sinoć je iznenada preminuo u svojoj 45-oj godini života.

Rođen je u Ćupriji 22.12.1976. Živeo je u Paraćinu, gde je završio osnovnu školu Đura Jakšić, a u istoimenom horskom orkestru počeo je svirati harmoniku.

Aleksandar u horu Đura Jakšić

Nakon završene osnovne škole u Paraćinu seli se u Novi Sad, kod tetke i upisuje srednju muzičku školu Isidor Bajić. Posle upisuje Muzičku akademiju u Novom Sadu, odsek za kompoziciju, koju i završava.

U prvoj polovini ’90-ih član sastava „Revir“, potom od 1996. klavijaturista veoma uspešnog novosadskog fank/r&b benda „Colibri“ sa kojim je obišao celu zemlju. Bio je član grupe Tanje Jovićević – „Oktobar 1864“. Kasnije je sarađivao sa Vladom Georgievim, sa kojim je aktivno svirao sve do 2007. godine kada je dobio ponudu velikog Zdravka Čolića i svoj prvi nastup na najbolji način opravdao pred 100.000 ljudi, na „Marakani“.

Od tog koncerta, pa sve do poslednjeg nastupa na Kopaoniku prošle godine sa Zdravkom Čolićem odsvirao je sve nastupe, tačnije 232 koncerta. Bio je redovan član Novosadskog Big benda.

Baki je kao studijski muzičar iza sebe ostavio preko 400 realizovanih albuma, uz saradnju sa najznačajnijim izvođačima ovog podneblja kao koncert majstor, aranžer, producent, vrhunski pijanista.

Radna soba Aleksandrova

Bio je globtroter bez žanrovsko stilske odrednice. Čovek neverovatne harizme, pozitivnog stava i pozitivne energije, maestro Aleksandar Banjac.

Među kolegama, prijateljima, publikom bio je omiljen, jer je bio veoma prirodan i jednostavan.

Sa porodičnim prijateljem, saradnikom, kolegom, ortakom: Branko Koprivica i Aleksandar Banjac

Iza sebe je ostavio suprugu Jelenu, sina Dušana i ćerku Anu.

Ovako su se kolege u neverici oprostile od Aleksandra:

Nakon smrti Dragoljuba Đuričića, te tonca Ilije Perića, Aleksandar je treći član stalne ekipe Zdravka Čolića, koji nas je napustio u samo nešto više od mesec dana.

Večeras u 21h na fejsbuk stranici Mačva Zdravog Razuma film posvećen Aleksandru Banjcu.

Slava mu!

Autor: Redakcija MZR

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име