Svi osnovci od prvog do četvrtog razreda u Beogradu imaće od sledeće školske godine besplatne tablete i digitalne udžbenike, a najsiromašniji đaci dobiće i besplatan internet. To će im obezbediti Grad Beograd. Ovu informaciju danas je saopštio zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić.

Iako su čelnici grada odmah po promeni vlasti ukinuli besplatne udžbenike koje je do 2012. obezbeđivao grad, predvođen tadašnjim gradonačelnikom Đilasom, a koji su bili velika finansijska olakšica roditeljima, tako su i deca bila pošteđena nošenja ogromnih rančeva prepunih knjigama, jer su jedan komplet imali u školi, a jedan kod kuće, rukovodstvo grada shvatilo je da je ipak to najbolja opcija za osnovce. Tako je zamenik gradonačelnika Goran Vesić istakao da će Grad nabaviti skoro 70.000 tableta i digitalnih udžbenika za učenike od prvog do četvrtog razreda osnovne škole u Beogradu. Iako je Đilas obezbeđivao besplatne udžbenike za sve razrede osnovne škole, i to po dva kompleta, jedan za školu, jedan za kuću, nije loše da sadašnja gradska vlast obezbedi za prva četiri razreda, pa kada vide koliko je ova Đilasova ideja dobra, možda odluče da iz budžeta obezbede novac i za sve osnovce.

Videćemo još koliko će se učenika upisati u prvi razred, ali prema spiskovima od 1. septembra prošle godine u Beogradu je 66.573 dece od prvog do četvrtog u osnovnim školama i oko 1.200 dece u specijalnim školama. Svi oni će dobiti tablet i digitalne udžbenike koje če im obezbediti Grad Beograd – rekao je Vesić.

Podsetimo, o značaju besplatnih udžbenika pričala je skoro i potpredsednica Stranke slobode i pravde Marinika Tepić, gostujući na RTS-u, rekavši da država može da obezbedi udžbenike i besplatan ručak za 800.000 đaka, što bi iznelo manje od izgradnje Nacionalnog stadiona.

Takođe, Aleksandar Kavčić, profesor na Karnegi Melon univerzitetu u SAD, osmislio je projekat besplatnih udžbenika i takođe dao veliki doprinos da se olakša budžet roditelja kada su njihova deca u pitanju. 

Redakcija MZR (Izvor: Blic)

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име