Tog dana dečak je bio u bioskopu s prijateljima i navodno je popio veću količinu energetskog pića. Vratili su se u kvart u kojem stanuju i trčali oko zgrade. Dečak se odjednom samo srušio.

Dečak (13) je pre nekoliko dana preminuo na zagrebačkom Rebru samo nekoliko sati nakon što se igrao s prijateljima. Tog dana bili su u bioskopu gde je dečak navodno popio veću količinu energetskog pića, javlja Večernji list. 

Nakon izlaska iz bioskopa, vratili su se u kvart i utrkivali oko zgrade u kojoj stanuju. Dečak se u jednom trenutku samo srušio. Hitna pomoć odvezla ga je u bolnicu gde su ga pokušali spasiti. Ultrazvuk je pokazao neprepoznatu miokardiopatiju, oštećenje srčanog mišića. 

Dr. Filip Rubić, pedijatar s užom specijalizacijom iz intenzivne medicine sa Odeljenja za pedijatrijsku intenzivnu medicinu KBC-a Zagreb poručio je da, osim šećera koji nije dobar, za decu su problematični i drugi sastojci energetskih napitaka i mogu biti toksični za mladi organizam. 

– Puls se može dići, npr., s 90 na 120, što je u sportu normalno, ali tada ćeš stati i time smiriti puls, telo će prepoznati napor i neće ga forsirati. Međutim, energetsko piće je spoljni stimulans koji vodi do povećanog broja otkucaja i, kad se postigne taj broj otkucaja, telo se neće moći smiriti. A taj povećani broj otkucaja kod kardiopatija može biti fatalan – poručio je dr. Rubić za Večernji. 

Do oštećenja srčanog mišića može dovesti i čovekova reakcija na neki virus. Ne mora imati simptome i ostaje neprepoznato. Dr. Rubić pojašnjava kako se čovek već dan kasnije može naći u intenzivnoj na aparatima i liekovima te da energetska pića mogu biti okidač za tu situaciju.

Autor: Tina Ozmec – Ban

Izvor: vecernji.hr

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име