Home Društvo Tiodorović: Ne možemo da pritiskamo decu da se vakcinišu

Tiodorović: Ne možemo da pritiskamo decu da se vakcinišu

0
Tiodorović: Ne možemo da pritiskamo decu da se vakcinišu

Najviše obolelih dolazi iz Grčke i Hrvatske i ne možemo da pritiskamo decu od 12 godina da se vakcinišu, a da nema zadovoljavajuće rezultate kod odraslih“, smatra epidemiolog Branislav Tiodorović

Zdravstveni radnici moraju biti svi vakcinisani, svi oni koji dolaze u kontakt sa pacijentima, smatra epidemiolog Branislav Tiodorović i napominje da vakcinacija nije stvar demokratije nego civilizacije.

Porast broja novozaraženih nije iznenađujući, imajući u vidu povratak velikog broja srpskih turista iz zemalja u kojima je epidemijska situacija dosta lošija. Zbog toga stručnjaci smatraju da će se rast nastaviti.

Epidemiolog Branislav Tiodorović rekao je za RTS da je letnji period pokazao da smo se svi opustili, da se građani pridržavaju nekih mera, ali ne svih.

„U tržnim centrima, na sportskim događajima i u ugostiteljskim objektima to se vidi, a na otvorenom, pored distance, ostale mere nisu toliko važne“, kaže Tiodorović i dodaje da, iako se mnogi ne slažu, ipak po svemu sudeći u kovid bolnice najveći broj obolelih dolazi iz žarišta – Grčke, Hrvatske i zbog nepoštovanja mera i zato je potrebna rigoroznija kontrola.

Dodaje da svi žele da školska godina krene regularno.

„Ne možemo da pritiskamo decu od 12 godina da se vakcinišu, a da nema zadovoljavajuće rezultate kod odraslih“, istakao je epidemiolog.

„Prosvetni radnici moraju da shvate da treba sebe da zaštite i da će tako da zaštite decu. Podstaknimo da deca nose maske, i svako insistiranje na masovnom testiranju je neizvodljivo, ne možemo to da radimo stalno“, istakao je Tiodorović.

Navodi da bi trebalo da imamo mirniju epidemijsku situaciju da bi se deca vratila u klupe, ali to je teško očekivati.

Govoreći o delta soju, kaže da ako se uzme u obzir broj hospitalizovanih, može se zaključiti da nije za paniku, ali jeste za pažnju.

„Ovo je poslednji trenutak za vakcinaciju, da prosvetni radnici obezbede uslove za normalan rad“, istakao je gost Jutarnjeg dnevnika.

Navodi da moramo da pravimo razliku između lokalnih samouprava koje imaju visok procenat vakcinisanih i onih koji nemaju i da se tako odredi ko će ići onlajn, a ko regularno u školu.

„Dileme nema: zdravstveni radnici moraju biti svi vakcinisani, svi oni koji dolaze u kontakt sa pacijentima“, rekao je Tiodorović i ukazao da vakcinacija nije stvar demokratije nego civilizacije, prenosi RTS.

Govoreći o festivalima, rekao je da je Egzit poštovao mere i da se to može postići i kod ostalih festivala.

Autor: P.O.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here