Bivši predsednik Srbije Boris Tadić i programski direktor Beogradskog fonda za političku izuzetnost Marko Savković izjavili su u emisiji „N1 direktno“ da je rezolucija Evropskog parlamenta važna, kao i to što se u njoj pominju konkretni slučajevi, odnosno afere o kojima se u Srbiji priča poslednjih godina, poput Jovanjice, rušenja u Savamali, ili dešavanja u vezi sa Telekomom. Tadić smatra i da opozicija na sledeće izbore, ukoliko se za njih stvore fer uslovi, treba da ide u više kolona. Savković dodaje da postoji nada da međustranački dijalog može da uspe, ali da je svestan da je ta nada „tanka“.

Poslanici EP usvojili su 25. marta izveštaj o Srbiji sa 538 glasova za, 69 protiv i 79 uzdržanih. Afere Krušik, Jovanjica, Telekom Srbija, kao i rušenje u Savamali, ostale su u izveštaju EP o Srbiji, nakon što je Evropski parlament na plenarnoj sednici izglasao drugi deo člana 24. Poslanici su, nakon zahteva Evropske narodne partije, glasali o ovom članu “po delovima” (split vote), a sva tri su na sednici usvojena, piše EWB. Drugi deo, u kom se ove afere pominju, izglasalo je 407 poslanika EP za, dok je protiv bilo 198. U konačni tekst izveštaja uključena je i osuda napada na portal KRIK i nevladinu organizaciju CRTA, prenosi EWB.

Tadić kaže da je važno što se konkretni slučajevi pominju u rezoluciji Evropskog parlamenta, ali da to nije prvi put.

„EP je uvek sagledavala kakvi su problemi vezani za korupcionaške afere, i to nije posebno iznenađenje, ali je ovog puta akcenat jasno postavljen, jer je u javnosti uspeo pokušaj obnarodovanja tih afera, da se pokaže u kojoj meri je ukradena država od građana, da se vidi ko krade njihov novac na organizovani način koji ima snažnu podršku stranke na vlasti“, kazao je Tadić.

Izvor: N1 info

Foto: Printscreen/Youtube

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име