Boris Tadić Foto:Nova S

Novoizabrani patrijarh Porfirije svojim potezima nastaviće da nas iznenađuje, rekao je u emisiji „Među nama“ predsednik Socijaldemokratske stranke Boris Tadić.

Na pitanje da li ga iznenađuju prvi potezi patrijarha Porfirija – od tople izjave saučešća porodici Đorđa Balaševića, čestitke za osvajanje Australijan opena Novaku Đokoviću do posete obolelima od koronavirusa, Tadić je rekao misli da će patrijarh nastaviti da nas iznenađuje.

“Nastaviće da iznenađuje one koji misle da su napravili svoju političku pobedu unutar crkve njegovim izborom”, rekao je predsednik SDS-a, dodajući da je Porfirije izuzetno obrazovan čovek kome treba dati šansu.

Tadić je prokomentarisao i koliko je bitna današnja poruka koju smo dobili presudom Dragoljubu Simonoviću zbog paljenje kuće novinaru Milanu Jovanpviću iz Grocke, rekavši da treba sačekati konačnu presudu.

“Ja tu vidim dva bitna socijalna momenta – prema medijima i novinarima. Ne postoji demokratsko društvo bez novinara i medija. Gospodin Jovanović zaslužuje svaku vrstu podrške i nadam se da je stvorio polje slobode za svakog novinara u Srbiji”, istakao je Tadić.

On je ukazao na još jednu stvar, a to je spremnost suda i sudija da se izbore za svoje presude a, kako kaže, u poslednje vreme vidimo nekoliko takvih slučajeva.

“Čini mi se da se dešava jedna vrlo znajačajna autonomna inicijativa unutar sudskog sistema koji je pod velikim problemom jer nikada nije dovoljno reformisan. Sada sudije same počinju svojim ponašanjem da reformišu taj sistem pokazujući svojim individualnim primerom šta treba da se radi” , napomenuo je Tadić.

Komentarišući “bombu koju je danas bacila” Biljana Srbljanović uporedivši scenarije za filmove “Dara iz Jasenovca” Gage Antonijevića i “Djece sa Kozare” Lordana Zafranovića, navodeći 14 sličnosti u dva filma, Tadić je rekao da nije gledao ni jedan, ni drugi film.

“Lordan Zafranović je izuzetan reditelj i intelektualac hrvatske nacionalnosti koji je na briljantan način opisao zločin svog naroda protiv drugog naroda i to cenim kao visoko moralni čin. Što se tiče epopeje Jasenovac, ona je jedna od najvećih tragedija u istoriji našeg naroda. I nikada nije dobro obrađena u našoj umetnosti, a bojim se ni na kvalitetan način i u istorijografiji”, istakao je on.

Dodao je da znajući Gagu Antonijevića,  teško mu je da poveruje da je on ulazio u bilo kakve plagijate i falsifikate jer se radi o jednom izuzetnom reditelju, a “bolno mu je i da preslišava kakva se sve diskusija vodila u Filmskom centru o tome ko će, a ko neće dobiti sredstva za taj film”.

Prema njegovom mišljenju, za jedan takav film trebalo je posvetiti veliku pažnju i odvojiti državna sredstva, jer “ne pravi se svaki čas jedan takav film o Jasenovcu”. Sa druge strane, šteta je, dodao je on, da nismo iskoristili nameru jednog hrvatskog reditelja da napravi film o Jasenovcu na svoj način.

On je napomenuo da je  važno da se temi Jasenovac pristupa iz više uglova – umetničkog, političkog, naučnog i istorijografskog.

“Tema Jasenovac vrlo lako poseče kao žiletom i ljudske stavove i društvo kao što je tema Kosovo, doduše kao svaka tragedija nekoj naciji, u ovom slučaju srpskoj”,  istakao je Tadić.

O čemu je još govorio Boris Tadić pogledajte u video prilogu:

Autor: Nova S

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име