Debata o izbornim uslovima, slobodi medija, položaju opozicije i odnosa bivše i aktuelne vlasti, bile su teme duela u jutarnjem programu Radio televizije Srbije između bivšeg predsedika Srbije i lidera SDS, Borisa Tadića i predsednika srpskog parlamenta, Ivice Dačića.

Kao rezultat međustranačkog dijaloga vlasti i opozicije, gledaoci javnog medijskog servisa mogli su da gledaju televizijski duel između Tadića i Dačića, koji je ujedno bio i prvi direktni televizijski susret dvojice političara od 2012. godine.

Tadićevo gostovanje na RTS bilo je tek treće od kad je napustio funkciju predsednika Srbije. Poslednji put, bivši šef države bio je gost Radio televizije Srbije u januaru 2019 i to je jedini put da je učestvovao u centralnoj debatnoj emisiji. Uz to, Tadić je bio učesnik u jedne predizobrne emisije, 2016. godine.

Na komentar nekadašnjeg šefa srpske dražve da danas u našoj zemlji ne postoji mogućnost se na demokratski način diskutuje o određenim političkim pitanjima, Ivica Dačić, koji od 2004. participira u vlasti (najpre pružao podršku manjinskoj vladi Vojislava Koštunice, a zatim 2008. ušao u vladu sa Demokratskom strankom) na kratko je zaboravio taj podatak, iznoseći kako je u “Tadićevo vreme” na RTS-u mogao da gostuje samo u vremenskoj prognozi.

Različiti pogledi na prošlost i sadašnjost

Iako su, očekivano, Tadić i Dačić tokom duela na RTS, do kojeg je došlo nakon pregovora vlasti i opozicije, imali različite stavove po pitanju medijskih sloboda, izbora, funkcionisanju bivše i aktuelne vlasti, tvrdnja predsednika SPS o tome kako nije imao priliku da gostuje na RTS izgledala je, najblaže rečeno, iznenađujuće.

„Tadić govori kao da nije rukovodio ovom zemljom, uključujući i RTS. Ja sam na RTS mogao da dođem otprilike u vremensku prognozu u vreme njegove vlasti“, rekao je Dačić.

Foto: Printscreen RTS

Predsednik Skupštine Srbije na ovakav način je reagovao zbog prethodne izjave Tadića da su se u proteklih 10 godina menjale okolnosti u korist vlasti.

“To je činjeno na jedan način koji je apsolutno nedozvoljiv. Tome su asistirali i mediji, nažalost i RTS, a ne samo i privatni mediji sa nacionalnom frekvencijom koji su zloupotrebljavali nacionalno dobro, što je radio-frekvencijski opseg, koji pripada svim građanima, u korist vlasti, jednog čoveka na vlasti i njegove bratije na vlasti“, poručio je Tadić.

Tokom gostovanja na Radio televiziji Srbije, bivši predsednik je istakao da se ni o jednom pitanju koje je važno za javnost ne diskutuje na način kako bi se građanima dala prilika da promene svoje stavove.

„Te stavove su godinama utvrđiva vlast i vladajuće koalicije, Aleksandra Vučića, medija pod njegovom apsolutnom kontrolom, a sada je ostalo kratko vreme. Ali to ne znači da se ne treba boriti i u ovim okolnostima za bolje izborne uslove, jer je i mala pobeda vrlo značajna u ovom trenutku“, rekao je Tadić, na šta je Dačić rekao da promena izbornih uslova neće doneti prednost opoziciji.

Foto: Printscreen RTS

Predsedniku SPS je zasmetalo i to što je Tadić govorio o problemima koji prate izborni proces, uključujući i to što vlast pokušava sve da ih objedini, rekavši da je Tadić skratio sebi mandat kako bi isto uradio i da je vodio funkcionersku kampanju.

„Kako je to tada bio izraz demokratije, a sad nije. Vi kao predsednik Srbije niste učestvovali u funkcionerskoj kampanji? Fijat je najavljen baš uoči izbora i to nije bilo namenski? Ali nije to samo vaš izum“, poručio je Dačić Tadiću.

Autor: V.M.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име