I pored toga što smo zemlja koja je iznedrila veliki broj kvalitetnih glumaca, malo je onih koje je put naveo da žive u drugim državama i tamo budu uspešni i popularni kao i glumci u matici.

Naše gore list glumica Stana Katić postala je planetarno popularna zahvaljujući ulozi detektivke Kejt Beket u sada kultnoj seriji kompanije CBS „Castle“. Međutim, i pre te uloge Stana je imala veoma zapaženu karijeru, doduše na području Sjedinjenih država.

Pored Stane, čije smo role svi gledali, u dalekoj Australiji, u Melburnu živi i stvara još jedna devojka rodom sa naših prostora koju mnogi već prepoznaju. Njeno ime je Aleksandra Alja Katanović ili Alja Pesme.

Rođena Ličanka, koja se odgajila na beogradskom asfaltu, u bloku 21, danas niže uloge u serijama koje se emituju na TV stanicama Australije i Engleske.

U razgovoru, za naš portal Alja kaže:

Svi smo mi mali predstavnici svog porekla, a ovde u Australiji žive ljudi iz svih zemalja sveta koji žele da čuju ponešto o tom poreklu. Moj rad u medijima mi daje veći domet nego što bih obično imala, a što si toplija osoba sa lepšim stavom to te željnije slušaju dok govoriš da je tvoja matica zemlja ona mala, ali otporna zemlja na brdovitom Balkanu. Iako sam stasala u Australiji i samim tim ovde završila višu muzičku i na prestižnom Monash Univerzitetu diplomirala političke nauke, internacionalne studije i žurnalizam, Srbija ostaje matica zemlja koja me je u Beogradu podigla na svom mleku, Lika dom koji u plaščanskoj dolini čuva moje korenje, a ja neko ko svoju ličnu vrednost meri samo po jednoj jedinoj skali- koliko radosti i pozitive donosim ljudima koje srećem u životu.

Da bi smo nečim doprineli ovom svetu i sebi ne smemo trivijalizovati ni jednu veštinu, jer jednog dana će nam trebati i taj čekić, matematička formula, dizalica za kola, kist, knjiga, lopata, klizaljke, isto kao što je i meni za glumu iznenadjujuće pomogao osnovni trening za vatrogasca, pa sam tako dobila prvi posao na jednoj od najpoznatijih TV serija ovde i u Engleskoj “Neighbours”. Posle su me zvali sa serija poput “My life is Murder”, “Halifax”, “Clickbait”, reklama poput “Melbourne Tourism”, “Australian Election”, “Lean Cuisine”, itd.

U svom domenu rada na australijskoj TV sceni nacionalnog kanala ABC i komercijalnih televizija Channel 7, 9 i 10 u službi specijalizovanog statiste, glumice ili foto-modela imala sam čast da provodim vreme uz velike australijske, američke i novozelandske glumce. Kada licem u lice komuniciraš sa Lucy Lawless čiju si TV ličnost Ksena princeza ratnica obožavala kao dete ili dok radiš i treniraš “stunts”, kick-box i parkor sa poznatim kaskaderom Russell Frost koji je zamenjivao Nikolasa Kejdža u “The Knowing”, to je nešto što ti priušti značajnu dozu radosti i skromnosti pred sudbinom koja je to dopustila.

Alja je svestrana devojka. Pitate se zašto je zovu Alja Pesme? Izuzetno je nadarena za pisanje tekstova, a voli da uz gitaru i sama otpeva ono što stvara. Tako je prošle godine, u jeku pandemije još uvek najvećeg ovozemaljskog neprijatelja koronavirusa sprvala jednu pesmu o trenutnom stanju čovečanstva 👇

Alja se ne bavi samo glumom, ona zapravo radi kao novinar u listu Srpski Glas, koji je zastupljen na tlu Australije. Evo šta naša sagovornica kaže o tome:

Moj doprinos srpskoj dijaspori i srpskoj kulturi je moja poezija, muzika i pisanje za nedeljne novine Srpski Glas (SG) vođene vlasnicom predivnom Živanom Jovanović i urednikom Željkom Prodanovićem. Uprkos obrazovanju u sferi politike držim se pisanja o kulturi, prvenstveno muzici i teatru. Bavim se fotografisanjem, a ponekad zasviram gitaru i zapevam pred publikom dijaspore. Zahvaljujuci SG za koje godinama obavljam intervjuje i OnTour media koji dovode znamenite umetnike na ovu stranu sveta imala sam čast da intervjuišem neke od najvećih glumaca i muzičara sa Balkana i da ostvarim divna prijateljstva.

Uz sugestiju i podršku Bore Čorbe Alja je objavila i prvu zbirku pesama za beogradsku izdavačku kuću „Miroslav“.

Objavila sam zbirku pesama “Moderna Vremena – Alja Aleksandra Katanović” u Beogradu 2010-e za izdavačku kuću “Miroslav” uz preporuku slavnog Borisava Djordjevića Čorbe koji je kao član kniževnog udruženja Srbije napisao predgovor. Dobiti podršku tako velike zvezde čije sve pesme znaš od reči do reči ti ispuni srce. Ta zbirka (i zbirke koje će doći posle nje, jer imam još oko 400 pesama koje sporadično objavljujem na Fejsbuk stranici “Alja Pesme” i Youtube kanalu “Alja Pesme Official”) iskreno deli moja životna iskustva i znanje kroz pesme koje su kreirane da čitaocima/ slušaocima na umetnički način malo olakšaju postojanje na ovoj planeti. Prošle godine sam na kompoziciju poznatog gitariste kojem sam se isto oduvek divila Dragana Uroševića Uroša Ex-Osvajači napisala tekst pesme “Volim te van zdrave pameti”. Čitajući pesme Jovana Dučića (koje su meni olakšale postojanje) kroz odrastanje uvek sam težila da postanem pesnik i želela da pesništvo opet bude kul kao u neka davna viteška vremena.

Bora Đorđević i Alja

Svestrana Aleksandra je živi dokaz da se u belom svetu bez ičije pomoći može doći do „nedodirljivih“ i sa njima usko sarađivati. Samo treba imati cilj i krčiti put ka njemu, po mogućstvu bez nepotrebnih skretanja, jer upravo ta skretanja ponekad budu pogubna.

Autor: Redakcija MZR

Foto: Privatna arhiva

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име