Kako je pandemija koronavirusa poremetila odlaske na omiljene letnje destinacije srpskih turista, mnogi od njih odlučuju da tople dane odmora provedu u onim državama za koje im nisu potrebni PCR testovi ili potvrda o vakcinaciji. Među zemljama koje ih ne zahtevaju je i Albanija.

Šta je potrebno za ulazak?

Prema podacima sa sajta Ministarstva unutrašnjih poslova, za prelazak albanske granice potrebna je samo lična karta. Takođe, državljani Srbije mogu ući u Albaniju bez posebnih uslova. Nije potreban PCR test niti se izriče mera karantina. Za maloletna lica ulazak je moguć isključivo sa pasošem.

Ukoliko nemate gde da ostavite kućnog ljubimca ili želite da ga povedete na more, biće vam potreban pasoš vakcinacije veterinarske ambulante i potvrde veterinara da je ljubimac zdrav.

Državljani Srbije, koji nameravaju da u Albaniju putuju preko Kosova, pri prelasku administrativnih linija u Merdaru, Jarinju ili Brnjaku sa sobom moraju imati važeću biometrijsku ličnu kartu, a za decu Izvod iz matične knjige rođenih, na koji je neophodno zalepiti ili zaheftati fotografiju deteta.

Kakve mere su na snazi?

U Albaniji od 1. juna nije više obavezno nošenje maski napolju, dok će nastaviti da se nose u zatvorenom i na mestima gde nije moguće držati socijalnu distancu. Vreme policijskog časa je skraćeno i sada traje od 23 do 6 sati ujutru.

Odlučeno je i da od 15. juna bude dozvoljeno okupljanje do 15 umesto do deset osoba, a od 1. jula planirano je da se policijski čas skrati još više, odnosno da bude od ponoći do 6h, kao i da se sva sportska i kulturna dešavanja otvore za javnost do 30 odsto.

Kako do Albanije?

Najbrži put do Albanije je put preko Kosova. Putovanje traje od 8 do 12 sati, zavisno od mesta polaska i destinacije. Iz Beograda ovog leta saobraćaju sezonske direktne linije do Drača i do Sarande. Cena povratne karte je 50 evra, prenosi Albanija.rs.

Kad je idealno ići na more u Albaniju?

Toplo i vreme pogodno za letovanje i kupanje u Albaniji, posebno na jugu zemlje, traje od kasnog aprila do ranog oktobra. Idealan period za letovanje u Albaniji je od sredine maja do sredine septembra.

Pik sezone, uz najveće gužve u gradovima i na plažama, je tokom druge polovine jula i u avgustu.

Jadransko ili Jonsko more?

Severni deo albanske rivijere izlazi na Jadransko more i poznat je po peskovitim plažama i plitkoj vodi, zbog čega su gradovi na ovom delu obale omiljeni među porodicama sa decom.

Izvor : Jonsko more, Pixabay/KatarzynaTyl

Najpoznatije i najposećenije plaže u ovom delu Albanije su Velipolje, plaže Šenđin, Golemi, Spilje, ali i zaliv Lalzi i plaže u gradovima Valona i Drač. Među turistima popularan je i rt Rodon.

Prosečna cena aranžmana u ovom delu iznosi od 44 do 53 evra po noćenju za jednu osobu u hotelu, dok se u privatnim smeštajima može naći i za manje od 15 evra.

Jonska obala

Najpopularnija mesta za letovanje na albanskoj obali Jonskog mora su Saranda, Ksamil, Himara, Dhermi i Valona, kao i manja mesta u blizini ovih gradova.

Izvor : Saranda, Pixabay/5075933

Što se tiče temperature mora na jugu Albanije, ona varira od 22 do 26 stepeni, zavisno od perioda godine i mesta. Primera radi, u Valoni, gradu koji se nalazi na samoj granici Jonskog i Jadranskog mora, u julu je temperatura mora 25 stepeni.

Cene smeštaja u gradovima i letovalištima na Jonskom moru kreću se od 20 do 50 evra u proseku za najam apartmana za četiri osobe po danu. Ukoliko želite smeštaj u hotelskim kompleksima sa bazenima i privatnim plažama, cena po danu za dve osobe je oko 60 evra sa uključenim doručkom, prenosi Albanija.rs.

Autor: Redakcija MZR

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име