Svaka vlast je nastojala da ima uticaj na izbor patrijarha, jer je on predvodnik duhovne vlasti, samo što je sada zbog interesovanja medija sve to vidljivije i više u fokusu javnosti, ocenili su istoričar Dejan Ristić i Jovan Janjić, doktor kulturoloških nauka, gostujući u emisiji “Probudi se” na TV Nova S.  

Ristić je rekao da su sabori Srpske pravoslavne crkve, na kojima su birani patrijarsi bar poslednjih decenija, uglavnom bili kraki i da su trajali najviše dva dana i ocenio da nema razloga da ovaj put bude drugačije.

Jovan Janjić je podsetio da je sabor SPC 2010. godine kada je izaban patrijarh Irinej bio mnogo više u fokusu javnosti, nego onaj 1990. kada je izabran patrijarh Pavle, jer je i sam značaj Crkve u to doba na dešavanju u društvu bio veći nego devedesetih kada se tek izašlo iz perioda komunizma.

“Veliki uticaj ima i činjenica da je patrijarh Pavle svojim vođenjem Crkve nadvisio tu dužnost patrijarha i duhovnog vođe i samim tim je izbor njegovog naslednika bio u većem fokusu javnosti. Mnogi i danas kada kažu patrijarh misle na Pavla” naglasio je Janjić.

On je kao negativnu pojavu ocenio činjenicu da se pojedine “vladike same preporučuju da budu patrijarsi”.

“Patrijarsi su uvek imali važnu ulogu, jer su oni duhovni predvodnici srpskog naroda. Duhovna vlast je iznad države jer je patrijarh duhovni vođa svih pripadnika srpskog naroda, gde god živeli i zato je svetovnoj vlasti jako važno da na tom mestu ima  osobu sa kojom može da sarađuje” ocenio je Janjić.

I za Dejana Ristića je razumljivo zašto se svetovne vlasti interesuje za mesto patrijarha.

“Nije to ništa više sada nego što je bilo ranije. Recimo bilo je veliko interesovanje za vreme kraljevine. Čak su 1920. svetovne vlasti insistirale da oni verifikuju izbor patrijarha, jedno vreme je Sabor SPC sazivao ministar vera, a tridesetih godina je država čak donela zakon o izboru patrijarha, što se sada smatra nezamislivim” ispričao je Ristić.

On je naglasio da je vekovna želja svetovna vlasti da kontroliše crkvu.

“Svetovna i duhovna vlast uvek pokušavaju da nadvladaju jedna drugu, posebno svetovna duhovnu.To je uvek bilo važno svetovnim vlastima. Da na tako važnom mestu imaju osobu spremnu na saradnju, a ne nekog oponenta” naveo je Ristić.

“Vlast uvek želi da vlada društvom, a crkva je najveći autoritet u srpskom narodu, posebno od patrijarha Pavla. Vlast uvek strahuje kada povlači neke rizične poteze da ne izazove bunt naroda i zato želi da se obezbedi preko duhovne vlasti, odnosno crkve od takvih reakcija” objasnio je Jovan Janjić.

Svetovnu vlasti, kako je dodao, ne interesuje da li će na čelu crkve biti veliki duhovnik, već da obezbedi sebe od eventualnih neprijatnih reakcija. U sadašnje vreme, te negativne reakcije javnosti, prema njegovoj oceni, mogle bi da budu kada je u pitanju rešavanje problema Kosova, ali isto tako i pitanje zakona kojim bi se ozvaničile istopolne zajednice.

Autor: J.B.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име