Svi putnici koji od ponedeljka ulaze u Švajcarsku moraju da se prijave elektrosnki, bez obzira na način ulaska u zemlju, predviđeno je novom uredbom švajcarske vlade koja ima joše jednu novinu za nevakcinisane.
Naime, švajcarska vlada izdala je novu uredbu o ulasku u zemlju, po kojoj od ponedeljka, 20. septembra, svi koji nisu vakcinisani i nisu preležali korona virus prilikom ulaska u Švajcarsku, moraće da pokažu negativan test, a pored toga, za četiri do sedam dana nakon ulaska, moraće ponovo da se testiraju i rezultat prijave kantonu u kojem žive ili odsedaju tokom boravka u Švajcarskoj.
Svi putnici, vakcinisani ili ne, moraju da ispune elektronski formular o ulasku u Švajcarsku, kojim god prevoznim sredstvom da su ušli u zemlju.
Ministar zdravlja Alen Berse rekao da slede kazne za one koji se ne budu pridržavali mera.
Tako je kazna za nedostajući test 200 franaka, a ukoliko nekome zafali elektronski formular, moraće da plati 100 franaka.
Izuzeci postoje za putnike u tranzitu, prevoz robe i prekogranične radnike, kao i za mlađe od 16 godina.
Takođe, kantoni su zaduženi da kontrolišu da li su svi uradili i obavezan drugi test.
Kontrole neće biti sveobuhvatne, već će se to činiti na slučajnom uzorku.
Na granicama, za kontrolu su zadužene Uprava carine i lokalna policija.
Testiranje pre ulaska u zemlju, kao i nakon dolaska u Švajcarsku, plaća sam putnik, a priznaju se i antigenski i PCR testovi.
Pored ovih obaveza, švajcarska vlada je saopštila da osobe vakcinisane u inostranstvu ili koje su u inostranstvu preležale korona virus, mogu da dobiju švajcarski kovid sertifikat.
Taj sertifikat mogu da dobiju samo vakcinisani onim vakcinama koje priznaje EMA, a time je i turistima omogućeno da učestvuju u društvenom zivotu Švajcarske.

Autor: Tanjug/Redakcija MZR

Foto: Žika Šumenko

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име