Svetislav Pešić će po prvi put biti selektor reprezentacije koja predstavlja Srbiju. On je bio do sada na klupi Nemačke i Jugoslavije, a sa tim selekcijama je osvojio nekoliko zlatnih medalja. Sa „plavima“ je imao maksimalan učinak.

Jugoslovensku reprezentaciju Kari Pešić je prvi put predvodio još 1985. godine. Tada je vodio kadete i osvojio je zlatnu medalju na Evropskom prvenstvu u Bugarskoj. Godinu dana kasnije predvodio je juniore u Austriji i tada je osvojeno zlato, a 1987. je stigao i Bormio. Jugoslavija je predvođena fenomenalnom generacijom osvojila zlato savladavši između ostalog i selekciju SAD, a u ekipi su bili Toni Kukoč, Aleksandar Đorđević, Dino Rađa, Vlade Divac…

Odmah iza toga je Svetislav Pešić otišao u Nemačku da bude selektor nacionalnog tima. Radio je tamo šest godina da bi Nemce izveo na vrh evropske košarke. Nacionalni tim te zemlje nikada nije bio ni blizu medalje na Evropskim prvenstvima, da bi 1993. pred domaćom publikom osvojili zlato.

Beate Mueller/Bongarts/Getty Images

Pešić je svoju selektorsku karijeru nastavio 2000. godine. Posle neuspeha „plavih“ u Sidneju na Olimpijskim igrama, dobio je poziv Košarkaškog saveza Jugoslavije i napravio je još dva istorijska uspeha. Jugoslavija je osvojila zlato na Evrobasketu 2001. godine u Istanbulu, a iza toga je usledilo i zlato u Indijanapolisu.

Uz velike reprezentativne uspehe Kari je takođe osvajao medalje i trofeje u klupskoj konkurenciji. Pešić je u domovini radio samo u Crvenoj zvezdi u dva navrata i u Bosni tokom osamdesetih. Osvojio je titulu prvaka Jugoslavije 1983, Kup 1984.

Izdvaja se titula sa Barselonom u Evroligi 2003. godine, dok je 2020. bio sa istim klubom na odličnom putu ali je sezona prekinuta zbog pandemije koronavirusa. Kup Koraća je osvojio sa Albom 1995, FIBA Evrokup sa Đironom 2007. godine, dok je pet puta bio šampion Nemačke, dva puta šampion Španije.

Autor: M.V.

Вордпрес › Грешка

Постоји критична грешка на вашем веб месту.

Сазнајте више о отклањању грешака Вордпресу.