Home Vesti Sukobi na Kosovu: Pucnji, suzavac i šok-bombe u policijskoj akciji u Kosovskoj Mitrovici i Zvečanu

Sukobi na Kosovu: Pucnji, suzavac i šok-bombe u policijskoj akciji u Kosovskoj Mitrovici i Zvečanu

0
Sukobi na Kosovu: Pucnji, suzavac i šok-bombe u policijskoj akciji u Kosovskoj Mitrovici i Zvečanu

Najmanje jedna osoba je povređena iz vatrenog oružja i pričinjena je znatna materijalna šteta kada su snage policije Kosova ušle u Kosovsku Mitrovicu i Zvečan, gde su se sukobile sa lokalnim stanovništvom.

Prema saopštenju policije, akcije protiv švercera robe sprovode se na teritoriji čitavog Kosova, a uhapšeno je osam ljudi – šest albanske nacionalnosti i po jedna bošnjačke i srpske.

Akcija policije praćena je sukobima sa demonstrantima koji su izašli na ulice Kosovske Mitrovice i Zvečana, tokom kojih su upotrebljavane kamenice, suzavac, šok-bombe, dok lokalni mediji javljaju da su vidljivi i tragovi upotrebe vatrenog oružja.

Direktor bolnice u Kosovskoj Mitrovici Zlatan Elek rekao je za portal Kosovo onlajn da je jedna osoba pogođena iz vatrenog oružja u predelu grudnog koša, da mora biti operisana i da se nalazi u teškom stanju.

Na Kosovu se u nedelju održavaju izbori za lokalne organe vlasti – predsednike opština i članove opštinskih skupština.

Slična policijska akcija dogodila se i u novembru 2020. godine, sedam dana pre tadašnjih vanrednih lokalnih izbora u severnom delu Kosovske Mitrovice.

Tekst će biti dopunjavan najnovijim informacijama


Trinaest godina posle proglašenja nezavisnosti, Kosovo je priznalo oko 100 zemalja. Ipak, tačan broj nije poznat.

Priština navodi brojku od 117 zemalja, a u Beogradu kažu da ih je daleko manje.

Među zemljama Evropske unije koje nisu priznale Kosovo su Španija, Slovačka, Kipar, Grčka i Rumunija, a kada je reč o svetskim silama, to su Rusija, Kina, Brazil i Indija.

Kosovo je od 2008. godine postalo član nekoliko međunarodnih organizacija, kao što su MMF, Svetska banka i FIFA, ali ne i Ujedinjenih nacija.

Autor: BBC News na srpskom

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here