Prilikom upisivanja deteta u osnovnu školu potrebno je priložiti neke od dokumenata. Dokumenta za upis u prvi razred osnovne škole prilažu se pre svega kao potvrda indetiteta deteta i dokaz da je državljanin Republike Srbije.

Dokaz o lekarskom pregledu potvrđuje ili negira da je dete zdravtsveno sposobno za pohađanje prvog razreda osnovne škole, a pored toga potrebno je dokazati i da je dete završilo predškolski program koji je obavezan za svu decu. Roditelji ili staratelji dece su dužni da prilože uverenje koje dokazuje njihovo mesto prebivališta.


Dokumenta potrebna za upis dece u prvi razred su:

  • Izvod iz matične knjige rođenih
  • Uverenje o pohađanju predškolskog programa
  • Dokaz o lekarskom pregledu deteta
  • Dokaz o prebivalištu roditelja

Izvod iz matične knjige rođenih (krštenica) – važi neograničeno. Izvod se može dobiti u mesnoj zajednici/opštini na čijoj teritoriji roditelj dece ima prebivalište, a u pojedinim opštinama moguće je i naručiti izvod telefonom ili putem internet sajta. Prilikom vađenja izvoda iz matične knjige rođenih, roditelji bi trebalo da ponesu ličnu kartu kao dokument identifikacije. Za upis dece u školu ne plaća se uzimanje izvoda.

Uverenje o pohađanju predškolskog programa – izdaje predškolska ustanova koju je dete pohađalo.

Dokaz o lekarskom pregledu deteta – daje pedijatar nakon završenog celokupnog lekarskog pregleda.

Uverenje o prebivalištu – izdaje se u policijskoj stanici u mestu ili opštini prebivališta. Potrebna je lična karta na uvid. Zahtev se podnosi u obliku obrasca, na kom se upisuju lični podaci. Obrazac se dobija od službenika zaposlenog u policijskoj stanici.

Pored lekarskog pregleda, dete mora da prođe i testiranje koje za cilj ima procenu zrelosti za pohađanje prvog razreda osnovne škole, od strane školskog pshjiloga.

Autor: Redakcija MZR

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име