Od ponedeljka, Austrija je u nacionalnom lokdaunu koji će, prema najavama vlasti, trajati do 12. decembra. Ova zemlja već je nekoliko puta bila „zaključana“ zbog korona virusa, a kako četvrti lokdaun izgleda pitali smo Jelenu Šimić-Pavić, Srpkinju koja živi i radi u Beču.

Kako naša sagovornica kaže, do sredine decembra, radiće samo radnje sa prehrambenim proizvodima, apoteke, drogerije, banke i pošte. Austrijanci će moći da napuštaju kuću ukoliko idu na posao ili u slučaju da nekom članu porodice dostavljaju lek. Međutim, pravila za škole se razlikuju.

„Može se uvek izaći u šetnju, na džoging, dostava hrane ili lekova nekom članu porodice ili prijatelja je dozvoljena. Škole koliko sam razumela, nemaju ista pravila. Za starije razrede nastava će biti onlajn, a za mlađe redovna nastava, ali ne i obavezna. Dakle, ako roditelj odluči da dete ne pošalje u školu, može to da uradi. Neki to čine iz straha od virusa, a neki jer ne žele da im dete sedi pod maskom ceo dan. Inače, do sada maske nisu bile obavezne na času već samo u hodnicima, a naredne tri nedelje biće i za vreme casa“, kaže Jelena Šimić-Pavić za „Novu“.

Jelena Simić-Pavić Foto.privatna arhiva

Prethodnih dana u srpskim medijima objavljena je vest da Bečlije spremaju zalihe, a dva dana uoči početka lokdauna videli smo i fotografije redova ispred supermarketa. Međutim, naša sagovornica kaže da situacija nije tako dramatična, uprkos nezadovoljstva građana.

„Ne verujem da su spremili zalihe ovaj put. Ovo je već četvrti lokdaun i narod je već navikao da će snabdevenost prodavnica biti uobičajena, a uvek postoji i mogućnost onlajn porudžbine namirnica“, objašanjava.

Očekivano, Austrijanci nisu zadovoljni novim merama i zaključavanjem.

Austrija koronavirus
Koronavirus u Austriji Foto:EPA-EFE/CHRISTIAN BRUNA

„Ljudi su generalno nezadovoljni novim merama jer nisu sigurni u njihovu efikasnost. Takođe, nisu sigurni da će mere trajati samo 20 dana, kako je najavljeno, već da će se produžiti. Na primer, prošle godine fitnes centri i bazeni nisu radili od novembra do maja“, kaže naša sagovornica i dodaje da je na demonstracijama protiv kovid mera bilo 40.000 ljudi, što su najmasovniji protesti u Austriji.

Oni nisu usmereni protiv lokdauna toliko koliko protiv obavezne vakcinacije, što je mera koja će odlukom vlade stupiti na snagu u februaru 2022. godine.

Protest Bec Austrija
Protesti u Beču Foto:EPA-EFE/CHRISTIAN BRUNA

Ipak, broj vakcinisanih raste, što je dobra vest.

„Od kako su pre par sedmica uveli pravilo 2G (koje podrazumeva da samo uz vakcinu ili ako ste preležalli virus) za ulazak u ugostiteljske objekte, fitnes centre, frizerske i kozmetičke salone, kao i pravilo 2.5G za posao (ukoliko niste vakcinisani, da ste u obavezi da donosite PCR test koji važi 48 sati), veliki broj građana je krenuo da se vakcinise. Sad koliko vidim 66 odsto građana primilo je obe doze, a 69 odsto samo jednu dozu“, zaključuje Jelena.

Autor: A.T.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име