Mašinicu danas ima svaki frizer, ali pre skoro 160 godina kada ju je izmislio Nikola Bizumić u Srbiji niko nije imao sluha da mu pomogne u patentiranju. Zato je otišao u London i napravio revoluciju.

Nikola Bizumić je rođen u siromašnoj porodici u Neradinu 1823. godine. Posle školovanja u rodnom mestu otišao je u Irig da uči berberski zanat. Skraćivanje brade i kose makazama mu je dosadilo, pa je odlučio da smisli brži, ali jednako efikasan način za skraćivanje ljudske vlasi. Tako je došao na ideju da konstruiše mašinu koja bi unapredila njegov zanat. Kako to obično biva, nije naišao na razumevanje svog majstora.

Bizumić zato pakuje kofere i odlazi u Rim. Tamo 1836. godine polaže kalfenski ispit, što znači da više nije bio običan šegrt, nego da je mogao da radi uz majstora i bude njegov pomoćnik. Zapravo, postao je kvalifikovani frizer s diplomom. Međutim, ni u Italiji nisu imali sluha za njegov izum. On nije uspeo da pribavi novac i da ga patentira.

Skoro praznog novčanika odlazi u London 1855. godine i tamo nalazi finansijere. Ubrzo počinje proizvodnja i izvoz mašinica za šišanje, a 10 godina kasnije berbernice širom Evrope upotrebljavaju Bizumićev izum.

Nikola Bizumić je u Ujedinjenom Kraljevstvu bio poznat pod imenom Džon Smit. Zbog zasluga i poslovne preduzimljivosti dobio je plemićku titulu. Umro je 1906. godine kao veoma bogat čovek. Kako Glas javnosti piše, imao je 22 miliona funti sterlinga zaostvštine, koja je otišla državi, jer nije imao naslednike.

Kažu da mu je pripadao ceo londonski City i nekoliko velelpnih zgrada, kao i da je iz Engleske u Irig dva puta stizalo pismo da se traže naslednici Nikole Bizumića, ali je oba puta vraćeno sa odgovorom da je nepoznata adresa. Ovu priču su u feljtonima, u nastavcima, objavljivale Večernje Novosti još 1958. godine.

Ovim izumom Bizumić spada među deset najuspešnijih srpskih pronalazača, zajedno s Teslom, Pupinom i Milankovićem.

Autor: Redakcija MZR/Kurir

Вордпрес › Грешка

Постоји критична грешка на вашем веб месту.

Сазнајте више о отклањању грешака Вордпресу.