Srbija je u poslednjih sedam dana prva u Evropi i druga zemlja na svetu po prosečnom dnevnom broju novozaraženih od korona virusa na milion stanovnika, pokazuju podaci sajta ourworldindata.org.

Kako se navodi na ovom sajtu, Srbija je sa u proseku 1.018 novoobolelih dnevno na milion stanovnika poslednje sedmice odmah iz male ostrvske države Grenada sa prosečno 1.447 novih slučajeva dnevno.

Na trećem mestu je Crna Gora, četvrtom Mongolija, a na petom Dominika.

U prvih deset na „ljubičastoj listi“ su i Izrael, Surinam, Kuba, Santa Lucija i Antigva i Barbuda.

Od evropskih zemalja, prva sledeća na listi je Slovenija koja je na 15. mestu sa oko prosečno 500 dnevno novih slučajeva kovida na milion stanovnika u poslednjih sedam dana, a onda sledi Velika Britanija na 17. mestu.

Što se tiče ukupnog broja prijavljenih slučajeva u poslednjih sedam dana, prvih deset mesta „rang liste“ je identično.

Kada se posmatra ukupan broj slučajeva u poslednje dve nedelje, Srbija je na petom mestu u svetu sa 12.272 slučaja na milion stanovnika.

Po broju smrtnih slučajeva poslednje nedelje, Grenada je takođe na prvom mestu sa 212 preminulih na milion stanovnika, a u Evropi je prva Severna Makedonija sa 96, čme je ujedno četvrta na planeti.

U Evropi po smrtnosti, posle Severne Makedonije, su Bugarska, BiH i Kosovo. Srbija je, po ovom kriterijumu, 27. u svetu.

U Srbiji su, prema podacima od juče, u poslednja 24 sata registrovana 6.745 novoobolelih od korona virusa i 35 preminulih.

Ukupno u našoj zemlji do sada je 860.431 osoba obolelo od ovog virusa, a registrovano je 7.733 smrtna slučaja.

Na bolničkom lečenju se trenutno nalazi 4.199 pacijenata, od kojih je 177 na respiratorima.

Virusološkinja Ana Banko je, gostujući u Jutarnjem dnevniku RTS-a, navela da su istraživanja pokazala da imunitet vakcinisanih a i onih koji su preležali virus opada nakon šest meseci.

„Nekoliko ključnih razloga je za porast broja obolelih u Srbiji i zašto opet imamo talase. Vakcinacija kao takva ne sme da nas obeshrabri jer činjenica jeste da obuhvat vakcinacije mora da bude mnogo veći jer imunitet nakon preležane koronavirusne infekcije nije dugotrajan i to je u stvari najveći problem zašto i oni koji su prirodno preležali infekciju ponovo je dobijaju, a to se ovde dešava i sa vakcinisanim“, objašnjava dr Banko.

Autor: B.C.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име