Cena soje u Srbiji se sa oko 84 dinara bez PDV nalazi na istorijskom maksimumu, a ovu skupu uljaricu ne možemo ni da izvezemo, niti da je preradimo.

Iz Udruženja Žita Srbije su domaće tržište okarakterisali malom tražnjom, još manjom ponudom, i zalihama iznad potrošnje.

„Visoka cena je posledica odsustva konkurencije, jer, bez obzira što je soja na međunarodnom tržištu znatno jeftinija, ponude za NON GMO soju kakvu Srbija proizvodi u ovom trenutku se ne mogu dobiti. Domaća cena nije konkurentna u izvozu, pa na strani kupaca ostaju samo domaći prerađivači“, objasnila je za Biznis.rs direktorka udruženja, Sunčica Savović.

Iz novosadske Produktne berze su naveli da je za godinu dana cena soje porasla 103,57 odsto.

To se objašnjava posledicama koje je pandemija izazvala na međunarodnom tržištu, ali i većom potrošnjom hrane, vremenskim prilikama, aktivnostima fondova na berzama i velikom potražnjom Kine.

U 2021. godini se očekuje prinos od 800.000 tona

Prema podacima Žita Srbije, u ekonomskoj 2020/21 godini proizvedeno je 720.000 tona soje, što uz zalihe daje ukupno raspoložive količine od 923.000 tona.

Naša zemlja prosečno godišnje portoši 450.000 tona. Od početka sezone do aprila ove godine izvezli smo 141.654 tone soje, za oko 27.000 manje u donosu na sezonu 2019/20.

Udruženje predviđa da će ukupni izvoz soje u tekućoj ekonomskoj godini, koja je počela u septembru 2020. i traje do avgusta 2021. godine, biti na nivou od 300.000 tona. To će isključivo zavisiti od kreiranja cena na domaćem i međunarodnom tržištu.

„Prolećna setva koja traje u zemljama severne hemisfere biće pod budnim okom učesnika na svetskom tržištu zbog sve manjih zaliha uljarica dostupnih za trgovinu i cena koje su oborile sve rekorde u istoriji“, rekla je Savović.

Autor: Danilo Savić

Izvor: biznis.rs

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име