Prvostepena disciplinska komisija VSTV-a utvrdila je da je glavna tužiteljka Tužilaštva BiH Gordana Tadić počinila disciplinske prekršaje, zbog čega je smenjena s ove funkcije. Ipak, Tadić ima pravo žalbe, a do završetka procesa nastaviće voditi Tužilaštvo BiH.

Tuženoj se za navedene disciplinske prekršaje izriče disciplinska mera: Premeštanje s mesta glavne tužiteljke Tužilaštva BiH na mesto tužiteljke Tužilaštva BiH.

U aprilu ove godine, podsećamo, Ured disciplinskog tužioca (UDT) VSTV BiH podneo je disciplinske tužbe protiv Gordane Tadić, glavne tužiteljke Tužilaštva BiH, i Ranka Debevca, predsednika Suda BiH.

Tužba protiv glavne tužiteljke Tužilaštva BiH Gordane Tadić podneta je zbog disciplinskih prekršaja iz člana 57. Zakona o VSTV-u BiH i to: tačke 8, odnosno „nemar ili nepažnja u vršenju službenih dužnosti“, te tačke 17, odnosno „propuštanje, iz neopravdanih razloga, da postupi u skladu s odlukama, naredbama ili zahtevima Vijeća“.

Protiv nje je podneta i tužba iz tačke 22, odnosno „ponašanje u sudu ili tužilaštvu ili izvan suda ili tužilaštva koje šteti ugledu tužilačke funkcije“.

Prva tačka disciplinske tužbe protiv tužene glavne tužiteljke Tužilaštva BiH Gordane Tadić odnosi se na svesno zanemarivanje obaveze i naloga Veća da se predmeti tužilaštva raspoređuju u rad tužiocima putem automatskog sistema raspodele (TCMS) u periodu njenog mandata na funkciji glavnog tužioca.

Druga tačka se tiče propuštanja da kao rukovodilac Tužilaštva BiH primenom odredaba Zakona o zaštiti tajnih podataka osigura pokretanje postupka personalnih sigurnosnih provera osoblja Tužilaštva BiH koje rukuje tajnim podacima, kao i naloga Veća da sve pravosudne institucije u BiH provedu sve obaveze i mere navedenog zakona.

U pogledu treće tačke navodi se odnose na narušavanje ugleda pravosuđa neosnovanim zahtevom za isplatu potraživanja vezanog za najam stana.

Izvor: klix.ba

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име