Vest o povlačenju hotela na luksuznim plažama Svetog Stefana, pa i samim tim, „prepuštanja“ plaža i onima koji nemaju da plate basnoslovno skupe ležaljke, podelilo je crnogorsku javnost, ali i turiste.

Nakon što su zakupac „Adriatic Properties“ i hotelski operater „Aman Resorts“ najavili da ove sezone neće otvarati hotele Sveti Stefan i Miločer,ulaz na tim hotelskim plažama je potpuno slobodan. Ovoj odluci je prethodila inicijativa meštana koji već godinama traže da se grad-hotel vrati u državno vlasništvo, a da po mnogima najlepše crnogorske plaže opet postanu dostupne svima.

Ovo poslednje se, za sada, ostvarilo, pa se mnogi raduju što na plaže koje su nekad bile rezervisane za bogatu elitu, sada suncobran mogu da zabodu baš svi, bez obzira na dubinu džepa.

Međutim, kako je ekskluzivnost zamenio masovni turizam, mnogi se sada na društvenim mrežama zgražavaju nad prizorima načičkanih peškira, prodavača krofni i kukuruza, smeća i takozvanih „paradajz turista“.

„Jeftino vašarište“

Neko je sarkastično predložio da se crnogorskom ministru turizma dodeli nagrada za „dovođenje elitnih turista“, uz fotografiju kupača koji na plaži, kako se čini, kuva kotlić.

Neko se nadovezao fotografijama „paradajz“ turista koji na letovanje kreću sa pretovarenim automobilima u kojima ima svega, od hrane do rolni toalet papira.

Jedna korisnica Tvitera je podsetila da su se u vreme „Aman Resortsa“ na Svetom Stefanu mogli čuti gudački kvarteti, a danas eventualno „harmonika sa tranzistora“.

Jedan korisnik je poručio ministru turizma da se „stidi“ zbog toga što je „napravio od najelitnije plaže“ na kojoj se nekada Novak Đoković venčao, a Dejvid Bekam kupao, dok se danas na njoj može kupiti „voda za evro“. Drugi je uz istu fotografiju poručio da je plaža od „bisera turizma“ postala „jeftino vašarište“.

Neki su se zgražavali nad slikom kupača koji je, iz nekog razloga, sa sobom na plažu poneo i tepih.

„Jedva smo dočekali da se plaže oslobode“

Sa druge strane, tu su oni koji slave što su se plaže na Svetom Stefanu vratile narodu, kao što bi i trebalo prema zakonu koji kaže da je morsko dobro – javno dobro.

– Mislis da je skroz ok da belosvetski tajkuni prisvajaju prirodna (i kulturna!) dobra CG, a da građani CG nemaju nikakav priliv u budžet od toga??? Da li je ok da je godišnja naknada za Sveti Stefan (sa zaleđem) 1.6 mil EUR (manje od promila iznosa budzeta)? – upitala je jedna korisnica Tvitera, koja se osvrnula na činjenicu da je crnogorski budžet malo koristi imao od izdavanja Svetog Stefana zakupcima.

– Ima li plaže u EU da važi apsolutna zabrana ulaska svima sem gostiju hotela? Znamo za Kubu, Kambodžu, Egipat i slične „razvijene“ države, ali EU? Znam da su najlepše grčke i španske plaže na izvolte turistima. Ima li gde u EU primera da može samo „elita“ nos da priviri? – upitao je drugi Tviteraš, komentarišući to da u razvijenijim zemljama zapada ne postoji praksa „rezervisanja“ javne plaže za bogatu elitu.

Najviše pozitivnih komentara može se naći na Fejsbuk grupi „Inicijativa za vraćanje grada Sveti Stefan u (potpuno) vlasništvo države“.

– Pošto vidim da neki sugrađani, neki novinari, kao i lokalni predsednik države lično ne umeju da tumače vizuelni materijal koji nam stiže sa Kraljičine plaže, da probam da pomognem: na ovoj fotografiji vidimo ljude kako uživaju na plaži koja je ove sezone ponovo postala javni prostor i koja je sada, napokon, dostupna za javno korišćenje. Veliki kvalitet načina na koji se Kraljičina plaža ovih dana koristi leži baš u tome što, da biste na njoj boravili, ne morate da potrošite ništa – a ako baš želite, možete da kupite osveženje i hranu po cenama koje su dostupne svima. Slobodna upotreba javnog prostora zahteva da bude ispunjen upravo ovaj uslov: da naš boravak u tom prostoru nije uslovljen novcem koji moramo da potrošimo da bismo ga koristili. Naravno da smo jedva dočekali da se neke od najlepših plaža u Crnoj Gori oslobode načina korišćenja koji je ovde, nažalost, normalizovan toliko da nam je postalo potpuno očekivano da moramo papreno platiti zakupcima plaža samo da bismo sedeli pored mora – prokomentarisala je jedna članica grupe.

Ipak, i ovde ističu da ugovor o zakupu traje još 29 godina, tokom kojih „Adriatic Properties“ može Sveti Stefan da drži zatvoren, što bi grad-hotel pretvorilo u grad duhova. Zbog toga pozivaju vlast da hitno nađe rešenje kojim bi se ceo grad-hotel vratio u državno vlasništvo, nakon čega bi država vodila računa o celokupnom prostoru, uključujući i plaže.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име