Koje mere će biti donete za predstojeće dane saznaćemo danas nakon sednice Kriznog štaba koja je zakazana za 11 sati.

Naime, pojedini lekari nagoveštavaju da će mere za predstojeći vikend sasvim sigurno uključiti zatvaranje ugostiteljskih objekata.

Postoji mogućnost da to bude od 14 časova u subotu sve do ponedeljka, kao i da zatvaranje važi tokom 48 sati. To je nešto o čemu će se odlučivati, rečeno je prethodno iz Kriznog štaba za MONDO.

Koje opcije ima Krizni štab

Kako sada stoje stvari u opticaju su tri seta mera, od blažih ka težim – crvena, žuta i zelena. Krizni štab će ponovo morati da odbere jednu „kovertu“ sa merama, ali i da dođe do kompromisa između medicinskog dela koji je za najstrožu varijantu i ekonomsko-političkog dela koji zagovara blage mere.

Na stolu će nesumnjivo biti radno vreme kafića, prodavnica, ali i eventualni dalji prelazak više đaka na onlajn, prelazak državnih firmi na rad o kuće, pa čak i promena na granicama gde bi se tražio PCR test i za ove koji dolaze iz šest zemalja za koje sada ne treba (Albanija, Bugarska, Mađarska, Crna Gora, BiH i Severna Makedonija).

Ipak, po svemu sudeći, policijski čas i vanredno stanje nisu opcija.Ekonomsko-politički deo Kriznog štaba je prevagnuo u svojim argumentima da bi takva vrsta „zaključavanja“ Srbiju previše koštala.

Crvena opcija

Crvena opcija za koju se zalažu lekari podrazumeva potpuno zatvaranje svih radnji osim prehrambenih na sedam do deset dana. Svi đaci osnovnih škola, uz već “iseljene” srednjoškolce, bi prešli na onlajn nastavu, a i svi zaposleni u državnim firmama bi prešli na rad od kuće ako je to moguće.

Zelena opcija

Zelena opcija za koju se zalaže privreda i koja je bila u primeni prošlog vikenda podrazumevala bi zatvaranje svih prodavnica, sem prehrambene robe, ali samo za vikend. Srednjoškolci bi nastavili još jednu nedelju na onlajn nastavi, ostali bi išli po dosadašnjem sistemu. Verovatno bi se pojačala i kontrola po skijalištima, ali i po gradovima u kafićima, restoranima i noćnim klubovima.

Žuta opcija

Žuta opcija predstavlja kompromisno rešenje između ove dve „sukobljene“ strane. Pa tako ovo srednje rešenje predlaže vikendom zatvaranje svih radnji sem prehrambenih, ostalim danima mogu biti otvorene do 14.00 ili 17.00. Đaci od petog do osmog razreda, uz već „iseljene“ srednjoškolce, prešli bi na onlajn nastavu. A uz ovo rešenje moguće je i ukidanje dozvole da se iz šest okolnih zemalja u Srbiju može ući bez PCR testa.

Izvor: Mondo

Foto: Printscreen/Youtube

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име