Tužilaštvo u Kraljevu do kraja nedelje trebalo bi da preseče vezano za aferu izdavanja lažnih diploma kosovskim Albancima na Univerzitetu u Kragujevcu. Kako “Blic” saznaje odlučuje se o formiranju predmeta i pokretanju krivičnog postupka protiv pojedinih profesora kragujevačkog Univerziteta, učesnika u mahinacijama, kako se sumnja, teškim preko milion evra.

Posle “Afere indeks” još jedna krupna afera potresa Univerzitet u Kragujevcu. Osim diploma i doktorskih disertacija kosovskim Albancima izdavane su i lažne diplome medicinskim sestrama iz Hrvatske. Osim, kako se sumnja, materijalne koristi koju su pojedini profesori ostvarili, dodatno sramotan i poguban deo afere “diplome” je činjenica da su pojedini “albanski studenti” sa KiM doktorirali u Kragujevcu upravo na temama koje se odnose na Kosovo kao nezavisnu državu.

Kako se sumnja, falsifikovana je 61 diploma od kojih su 45 izdate hrvatskim državljanima, 14 kosovskim Albancima, a na spisku su i dve doktorske disertacije jedna lekaru u BiH i druga na Kosovu.

Diploma na kojoj je vršeno veštačenje
Diploma na kojoj je vršeno veštačenje

Teme koje su “polagali” između ostalih su “Upravljanje procesom integracije Kosova u EU – ekonomski, politički i sociološki aspekti pridruživanja EU”, ali i za Srbe posebno bolna tema “Uloga javnog tužioca u krivičnim postupcima na Kosovu”. Jedan od njih dobio je i orden što je 1990. godine potpisao “deklaraciju o nezavisnosti Kosova”. Prema nezvaničnim podacima MUP-a, ovi “studenti” sa Kosova u to vreme nisu ni boravili u centralnoj Srbiji. Neki od njih, danas su na funkcijama na KiM.

Aferu je razotkrilo sadašanje rukovodstvo Univerziteta jer je otkrilo sumnjive doktorske disertacije štampane tokom 2016. godine. Kosovski Albanci postajali su u Kragujevcu doktori nauka ekonomije, prava… “Blic” je imao uvid u nekoliko diploma, a na jednoj od njih Institut za bezbednost na Banjici je veštačio potpis. Utvrđeno je da je to verodostojan potpis bivšeg rektora Univerziteta u Kragujevcu Nebojše Arsenijevića. I na ostalim pronađenim dokumentima je potpis ovog profesora poznatijeg kao – bahati rektor.

U celu aferu uključen je Evropski centar za mir i razvoj (ECPD) koji je ovakve studije izvodio zajedno sa Univerzitetom, na čijem je čelu bio Arsenijević, koji je istovremeno imao i nekoliko funckija u ECPD. Takve studije međutim, nikad nisu ni bile dozvoljene niti akreditovane, a kako je saopštio Kragujevački univerzitet, ECPD nije u Srbiji ni imao dozvolu.

Nebojša Arsenijević
Nebojša Arsenijević

Studenti iz Hrvatske, koliko je za sada poznato – njih 45, nije platilo ni dinar školarine u Srbiji, a ni postupak nostrifikacije ispita na Univerzitetu u Kragujevcu. Prema procenama šteta samo od školarine je preko osam miliona evra. Dobit pojedinaca međutim, preko milion.

Laboranta predstavili kao profesora

Univerzitet u Kragujevcu imao je sastanak sa predstavnicima ECPD. Blic je imao uvid u dokument Centra za mir i razvoj (ECPD) dostavljen Univerzitetu u kome se navodi koji su profesori učestvovali u predavanjima. Među njima se navodi pod – profesor doktor Vladimir Vasiljević. U pokušaju da opravdaju “školovanje” cela stvar je postala dodatno sumnjiva – Vasiljević je u vreme školovanja medicinskioh sestara iz Hrvatske bio zaposlen kao viši laborant. Činjenica je da je u ulozi višeg laboranta držao predavanja i ocenjivao u predmetu dijetetika. Inspekcijskim nadzorom ustanovljeno je da ga je bahati rektor zapošljavao protivzakonito sa prosekom manjim od osam. Danas posle smene na Univerzitetu Arsenijević je šef Odeljenja za virusologiju i iminologiju u Institutu za javno zdravlje Kragujevca. Direktor upravo tog Instituta je Dragan Vasiljević.

U svom obraćanju Evropski centar navodi i da je naplatio pare od Hrvatica u ime Medicinskog fakulteta. Međutim, te pare nikada nisu uplaćene fakultetu.

Autor: Ž.J.

Izvor: Blic

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име