Home Društvo Siniša Mali: „Neko će 100 evra da uloži u kriptovalute, neko da izvede devojku na večeru, a neko da kupi sportsku opremu“

Siniša Mali: „Neko će 100 evra da uloži u kriptovalute, neko da izvede devojku na večeru, a neko da kupi sportsku opremu“

0
Siniša Mali: „Neko će 100 evra da uloži u kriptovalute, neko da izvede devojku na večeru, a neko da kupi sportsku opremu“

Ministar finansija Siniša Mali izjavio je danas da je pomoć mladima od 100 evra u potpunosti opravdana ekonomska mera, koja predstavlja podsticaj za mlade i pokazuje koliko je država jaka i stabilna.

„Nama je bio cilj da stvorimo lepu atmosferu, da širimo optimizam među mladima, i da vide da je država tu za njih, da smo jaki, stabilni, da imamo snage da pomognemo i njima. Oni će potrošiti taj novac na različite načine, neko će uložiti u kriptovalute, neko će kupiti knjige, platiti ispite, kurs jezika, neko će izvesti devojku na večeru… Mnogi su rekli da će kupiti sportsku opremu“, naveo je Mali za Pink i dodao:

„Dakle, to je pozitivna mera, jer se širi optimizam, a i država pokazuje koliko su nam mladi važni. I predsednik Aleksandar Vučić je rekao da će ovo probuditi dozu odgovornosti kod mladih, jer za mnoge će ovo biti prvi novac koji dobijaju. Ovo će stvoriti i odgovornost i obavezu da se na pravi način odnose prema novcu.“

Ministar je naglasio da će se taj novac vratiti u srpsku ekonomiju, odnosno u budzet, kroz PDV, saopštilo Ministarstvo finansija.

„Ovo je u potpunosti opravdana ekonomska mera, u smislu podrške proizvodnim aktivnostima, održavanja nivoa naše ekonomije, a to i jeste bio cilj. Podsetiću da smo 14. januara isplatili 10.000 dinara zdravstvenim radnicima, a 10. februara biće uplaćeno i po 20.000 dinara svim penzionerima“, najavio je on, i dodao da je država pokazala koliko je jaka i stabilna i u vreme krize.

Napomenuo je da su u fokusu srpske ekonomske politike građani.

„Suštinu naše ekonomske politike čini običan čovek, osoba sa imenom i prezimenom, koja ima svoje strahove. Mi smo građanima želeli da pomognemo, da ih podržimo. Slušali smo šta ljudi govore. Videli smo njihove probleme i pokušali da im pomognemo. Verovali ili ne, čak 968.000 mladih se prijavilo za pomoć od 100 evra do danas“, naveo je Mali.

Podsetio je i da država već dve godine pomaže i privredu i građane.

„Pre oko dve godine uplatili smo 100 evra svim punoletnim građanima, a za tu pomoć je bilo prijavljeno 6,1 milion ljudi. Potom smo uplatili 30+30+20 evra, a dodatnih 60 evra bilo je uplaćeno nezaposlenim licima. Penzioneri su dobili dodatnih 50 evra, a potom je uplaćeno i 3.000 dinara za vakcinisane. Sve građane koji žive na teritoriji Kosova i Metohije pomogli smo sa 100 evra, a nezaposleni u južnoj srpskoj pokrajini dobili su dodatnih 100 evra. Ukupno smo izdvojili 8,7 milijardi evra za pomoć privredi i građanima, odnosno 18 odsto našeg BDP-a, kako bismo umanjili posledice pandemije koronavirusa“, istakao je on.

Osvrnuo se i na novi sistem e-fiskalizacije i pozvao fiskalne obveznike da se prijave za subvencije države, jer rok ističe 31. januara.

„Isplaćuje se 100 evra po fiskalnom uređaju i 100 evra po lokaciji. Rok za subvencije je 31. januar, a 30. april je krajnji rok za prelazak na novi sistem e-fiskalizacije. To znači da će od 1. maja svi morati da budu priključeni na novi sistem. Ovo je moderna tehnologija, koja omogućava povezanost sa Poreskom upravom u realnom vremenu. Manji su troškovi i ovo je sjajan način da se zajedno borimo protiv sive ekonomije“, zaključio je Mali.

Autor: Redakcija MZR

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here