Home Društvo Sindikat traži da minimalac bude oko 39.000 dinara

Sindikat traži da minimalac bude oko 39.000 dinara

0
Sindikat traži da minimalac bude oko 39.000 dinara

Prvi sastanak u pregovorima o minimalnoj ceni rada u Srbiji za sledeću godinu je dogovoren za 23. avgust, izjavio je večeras sekretar Veća Saveza samostalnih sindikata Srbije (SSSS) Zoran Mihajlović i navodi da bi što se sindikata tiče minimalac u Srbiji trebalo da iznosi oko 39.000 dinara.

Mihajlović je za Tanjug televiziju rekao da nije korektno što je Vlada Srbije izašla unapred i odredila cenu od 35.000 dinara.

„Mislim da su time malo devalvirali sam čin pregovora, ali videćemo kada pregovori počnu da li to može da se poveća. Mi imamo čvrste argumente da će ona sigurno biti veća od tih 35.000“, naveo je Mihajlović.

Što se poslodavaca tiče ocenio je da oni nikada nisu zadovoljni povećanjem i dodao da, da se oni pitaju, minimalac verovatno bio na nivou od pre desetak godina.

Mihajlović je dodao da SSSS očekuje da se ostvari dogovor iz 2017. godine kada je konsenzusom na Socijalno-ekonomskom savetu dogovoreno da se minimalna zarada i minimalna potrošačka korpa izjednače.

„Naravno, ne očekujemo da se to desi ove godine zbog korone, ali očekujemo sledeće godine. Dobro je da taj konsenzus ponovo postignemo i da postignemo dogovor koji će značiti jedan malo veći odskok plata u Srbiji“, kaže Mihajlović.

Dodaje da je to veoma važno i kako bi se mladi ljudi zadržali u zemlji.

Autor: Tanjug

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here