Šira javnost u Srbiji prvi put je čula za donedavnog austrijskog kancelara u jesen 2013, kada je sa “nežnih” 27 godina postao najmlađi šef diplomatije u svetu.

Kako su tada tvrdile pojedine bečke diplomate u neformalnim razgovorima sa novinarima, konzervativac Sebastijan Kurc, iako novajlija u evropskoj “visokoj politici” ima zavidno znanje o prilikama na Balkanu i šire, a ni ambicije ni energičnosti mu ne manjka.

Ispostavilo se da je izvor Demostata imao pravo što je na taj način govorio o pomenutom političaru, jer je on decembru 2017. postao kancelar, najmlađi na pomenutoj funkciji u istoriji svoje matične države.

Ipak, ovog decembra Kurc je objavio da se povlači s političke scene, čemu je prethodila njegova ostavka na mesto kancelara (početkom oktobra), nakon što se suočio sa teškim optužbama da je učestvovao u korupciji i lažaranju istraživanja javnog mnjenja.

Kao formalni razlog da kaže “zbogom” politici, naveo je “fokusiranje na svoju porodicu” (nedavno je dobio sina), i iskoristio je još jednom priliku da poruči sunarodnicima da je “čist” kada je reč o onome što mu se stavlja na teret.

“Optužbe protiv mene su lažne i biću u mogućnosti da to raščistim… Duboko sam siguran u to”, kazao je Kurc, koji se povukao ne samo sa čela Vlade, već i sa liderske pozicije u Narodnoj partiji Austrije (OVP) i sa mesta vođe parlamentarne grupe svoje stranke. Istovremeno, požalio se da je dok je imao čelnu funkciju u Vladi “uvek bio pod prismotrom, neprestano imao osećaj da ga love”.

Da se Sebastijan Kurc našao u neprilici postalo je jasno još 6. oktobra, kada je saopšteno da je Tužilaštvo za borbu protiv korupcije pokrenulo  istragu protiv njega, još devet osoba i tri organizacije.

Kako je obrazloženo, posle pretresa nekoliko ministarstava i kancelarija vladajuće OVP postoji sumnja na korupciju. Preciznije govoreći – Kurc se našao pod istragom zbog tvrdnji da je novac iz državne kase Ministarstva finansija upotrebljen “za koruptivne radnje” – da bi se u tabloidnim novinama osiguralo da pozitivno izveštavaju o OVP-u. Ministar finansija Gernot Blumet potvrdio da je u njegovom ministarstvu izvršen pretres, a prema pisanju medija i kancelarija tadašnjeg kancelara je pretresana.

Tužilaštvo tvrdi da su između 2016. i 2018. godine “resursi Ministarstva finansija upotebljavani za finansiranje delimično lažiranih istraživanja javnog mnjenja, koja su služila stranačkom političkom interesu”. Upravo u to vreme je Kurc preuzeo lidersku poziciju u Narodnoj stranci, koja je sa ultradesničarskom Slobodarskom partijom formirala Vladu.

Navedeno je, takođe, da je neimenovana medijska kompanija primila uplate u zamenu za objavljivanje naručenih istraživanja. Ta kompanija je u austrijskim medijima označena kao tabloid “Oesterreich”, ali je grupacija koja vodi pomenuti list u saopštenju demantovala da je učinjeno bilo kakvo krivično delo prilikom naručivanja ili objavljivanja njihovih istraživanja javnog mnjenja.

Kurc je na sav glas tvrdio da se radi o “konstruisanim optužbama”.

Ovom temom bavio se i na Brdu kod Kranja, gde je učestvovao na samitu o Zapadnom Balkanu, izjavivši da su SMS poruke “fragmentirane, stavljene u pogrešan kontekst, pa se stvorila pravno-krivična konstrukcija”. I njegovi politički saborci iz Narodne partije Austrije reagovali su na sličan način, nazvavši tvrdnje o korupciji i “montiranim” istraživanjima javnog mnjenja “predstavom”.

Ipak, odluka Sebastijana Kurca da napusti politiku pokazuje da čak ni dojučerašnja “zvezda” nije imuna na teške optužbe, što ne čudi ako se imaju u vidu istraživanja javnog mnjenja koja su pokazala da je većina Austrijanaca izgubila poverenje u njega. Da li će mu se sreća ponovo osmehnuti ako dokaže da je “čist” pred zakonom, ostaje da se vidi.

Autor: Demostat

Вордпрес › Грешка

Постоји критична грешка на вашем веб месту.

Сазнајте више о отклањању грешака Вордпресу.