Zaštitnik građana traži izveštaje o tome da li je Savet roditelja učestvovao u izboru knjiga, na osnovu kojih kriterijuma je osmoletka izabrala udžbenike, kako su oni vrednovani…Школа одбила да ђаци користе бесплатне књиге (Фото Д. Мучибабић)

Nakon pritužbi roditelja da je škola odbila njihovu molbu da se zbog teške materijalne situacije školarcima odobri da koriste besplatne udžbenike, bar za pojedine predmete, zaštitnik građana pokrenuo je postupak kontrole u radu Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja i Osnovne škole „Oslobodioci Beograda”. Ovo je učinjeno, kako prenosi Tanjug, kako ne bi bila ugrožena i povređena prava deteta, jer u ovom slučaju postoji mogućnost za to.

Od resornog ministarstva i škole zaštitnik traži da u roku od 15 dana dostave detaljne izveštaje o postupanju, merama i aktivnostima koje su preduzeli u ovom slučaju, kao i da li je Savet roditelja škole učestvovao u izboru udžbenika što je u skladu sa Zakonom o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja. Potrebno je i da ga obaveste na osnovu kojih kriterijuma je škola izabrala udžbenike, kako su oni vrednovani, kao i da li postoji univerzalni i jedinstveni način vrednovanja tih kriterijuma za sve obrazovne ustanove.

Inače, kako je nedavno pisao naš list, problem je nastao kada je Savet roditelja tražio od uprave škole da odobri da učenici koriste udžbenike u štampanoj formi iz „Besplatne biblioteke”.

Ove knjige potpisuje Zavod za udžbenike i odobrilo ih je ministarstvo, dok je škola kao i prethodnih godina objavila spisak odobrenih udžbeničkih kompleta. Zbog situacije sa pandemijom virusa korona roditelji smatraju da su kompleti koje je izabralo Nastavno veće preskupi. Kako su rekli neki od roditelja za „Politiku” u „Besplatnoj biblioteci” mogu da se naruče i udžbenici drugih izdavača, koji nisu besplatni, ali su znatno jeftiniji, tako da ni uprava škole, ali ni roditelji nisu „osuđeni” samo na one koje potpisuje Zavod za udžbenike.

Neki od nastavnika OŠ „Oslobodioci Beograda” podržali su inicijativu roditelja, ali u tome nisu imali veću podršku kolektiva. U apelu koji su roditelji uputili Branku Ružiću, ministru prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, Zoranu Pašaliću, zaštitniku građana i drugim nadleženim institucijama, kako se navodi u tom saopštenju, oni naglašavaju da veruju da su nastavnici poštovali sve procedure i imali najbolje namere prilikom izbora udžbenika, ali da roditelji nisu u mogućnosti da ih priušte zbog čega očekuju reakciju nadležnih.

Cena jednog kompleta udžbenika za sedmi razred, kako je ukazao jedan od roditelja čija deca pohađaju ovu školu, košta čak 16.000 dinara, a za većinu njih to je preveliki izdatak. Sa druge strane, kako je tada izjavila za naš list Branka Bečanović, direktorka osmoletke „Oslobodioci Beograda”, škola je u potpunosti postupila u skladu sa zakonskom procedurom u vezi sa izborom udžbenika.

Autor: M.Ć.

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име