Danas je u Gradskoj kući održana sednica Saveta za koordinaciju poslova bezbednosti saobraćaja Grada Šapca, kojoj su prisustvovali direktor Agencije za bezbednost saobraćaja Duško Pešić i gradonačelnik Šapca Aleksandar Pajić. Tema sednice bili su prevencija i rezultati postignuti na polju bezbednosti u saobraćaju.

-Tokom prva dva meseca ove godine u Šapcu nismo imali saobraćajnih nezgoda sa smrtnim ishodom. Takođe je i broj saobraćajnih nezgoda niži nego prethodnih godina. Ti rezultati su evidentni. Jedan od prvih programa poslovanja koji je usvojen u Republici bio je onaj iz Grad Šapca. Svesni smo da su ogromni izazovi pred nama, jer prevencija, pre svega ona koja se odnosi na decu učesnike u saobraćaju, jeste nešto na čemu Grad Šabac treba intenzivno da radi i samo prevencijom ćemo doći do očekivanih rezultata. Imamo podršku Države, Agencije za bezbednost saobraćaja i zajedno ćemo napraviti odličan rezultat, rekao je Aleksandar Pajić.

Duško Pešić je istakao da je u Šabac prvenstveno došao da podrži i pohvali rad Saveta za bezbednost saobraćaja. Naveo je da je od početka godine na nivou Republike Srbije poginulo 39 pešaka, što je oko 48 odsto svih poginulih u saobraćaju.

-U toku je kampanja koja ima za cilj podizanje svesti kod pešaka. Na nivou godine broj poginulih pešaka u Srbiji je oko 25 odsto od ukupnog broja, tako da smo sada videli alarm da pokrenemo različite aktivnosti. Šabac je prepoznat kao četvrta lokalna samouprava po ugroženosti pešaka. Od 2015. do 2019. godine poginulo je 26 pešaka i 16 biciklista, koji su druga ugrožena krizna grupa. Zbog toga ćemo zajednički ući u kampanju koju Agencija sprovodi zajedno sa Ministarstvom unutrašnjih poslova i Saobraćajnom policijom. Jedna od aktivnosti u narednom periodu će biti i noćne akcije gde ćemo zajedno sa lokalnim Savetom i Saobraćajnom policijom ovde organizovati nekoliko aktivnosti, koje će imati za cilj i poduzanje svesti kod pešaka i biciklista, ali ćemo deliti i promotivni materijal pomoću kog će oni biti vidljiviji u saobraćaju, rekao je Pašić i dodao da je Grad Šabac već radio dosta na podizanju svesti kod najmlađih učesnika u saobraćaju.

Kako je naveo direktor Agencije za bezbednost saobraćaja, prepoznato je da je u Šapcu upotreba dečjih sedišta oko 52 odsto, što je za oko 10 odsto niže od republičkog nivoa.

-Tu vidimo veliki prostor za unapređenje. Programom su ove godine predviđene takve aktivnosti kojima će Agencija dati podršku kroz edukacije, ali ćemo i donirati Gradu određeni broj sedišta. Oko 60 odsto dece koja su stradala u Šapcu bili su putnici u vozilu. Ugrožene grupe su još i stariji od 65 godina i uglavnom sustradali kao biciklisti ili pešaci, rekao je Duško Pešić.

Izvor: Glas Podrinja

Foto: Glas Podrinja

Вордпрес › Грешка

Постоји критична грешка на вашем веб месту.

Сазнајте више о отклањању грешака Вордпресу.