Premijer Andrej Plenković zahvalio je putem Twittera američkom državnom predstavniku Entoniju Blinkenu na današnjem pozivu Hrvatskoj u Program izuzeća od viza (VWP), čime bi hrvatski građani konačno mogli putovati u SAD bez viza.

Poziv Hrvatskoj u američki Program izuzeća od viza jedan je od poslednjih koraka za ukidanje viza hrvatskim državljanima, potvrdio je premijer Plenković.

„Uz intenzivan rad Vlade, Ministarstva vanjskih i europskih poslova i MUP-a na ispunjenju uvjeta, realizirat ćemo jedan od vanjskopolitičkih prioriteta Hrvatske!“, objavio je na tviteru Plenković.

Blinken je objavio da nominovanje Hrvatske u Program izuzeća od viza dolazi nakon ogromnog napretka u ispunjavanju strogih standarda koje moraju ispunjavati sve zemlje s bezviznim režimom putovanja u SAD.

„Potvrđujemo partnerstvo Hrvatske i SAD-a, a najveću korist od ukidanja viza imaće hrvatski državljani koji će moći nesmetano putovati u SAD. Radujemo se daljnjem razvijanju privredne saradnje i poslovnih veza!“, napisao je premijer Plenković.

Početkom godine službeno je objavljeno da je broj odbijenih zahteva hrvatskim državljanima za američke vize u 2020. pao ispod tri posto.

Pad udela odbijenih viza ispod tri posto bio je zadnji preduslov za ukidanje američkih viza za hrvatske državljane.

Hrvatska, Rumunija, Bugarska i Kipar jedine su članice EU-a kojima SAD dosad još nisu ukinule vize.

Izvor: Hina

POSTAVI ODGOVOR

молимо унесите свој коментар!
овдје унесите своје име